Keskustelu:Derryn kreivikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keskusteltaessa Derryn/Londonderryn kreivikunnasta ja kaupungista on asiallisempaa puhua Derrystä, koska suurin osa paikallisesta väestöstä kutsuu niitä Derryksi ja County Derryksi. Tämä ei ole pelkästään nationalistien käyttämä termi, vaan myös suurin osa unionisteista käyttää Derry-nimeä, eikä kyse näin ollen ole kansallisuuskiistasta.

Ainoa virallinen nimi on Londonderry ja sitä on päätetty käyttää myös englanninkielisessä Wikipediassa. Kutsuminen Londonderryä Derryksi tietosanakirjassa on selkeästi epäneutraalia ja suoranainen kannanotto nationalistien puolesta. --SM 3. helmikuuta 2006 kello 14.30 (UTC)

Kyse ei suinkaan ole kannanotosta, koska kuten edellä mainitaan, myös suuri osa unionisteista käyttää Derry-nimeä. Tässä tapauksessa voitaisiin mielestäni käyttää samaa käytäntöä kuin Irlanti-artikkelissa, jossa käsitellään Irlannin tasavaltaa. Vaikka maan virallinen nimi on Irlannin tasavalta, yleinen nimike on Irlanti. Samoin Derryn virallinen nimi on Londonderry (vaikkakin kaupunginhallituksen nimi on virallisesti Derry City Counsil, mikä jo osoittaa että nimimuutosta ollaan tekemässä), mutta Derry on se nimi, jota käytetään. Alexej

Kaupnginhallituksessa vaikuttavat nationalistiset voimat, jotka ovat nimen muuttaneet. Sen sijaan kaupungin nimen muutosta "ollaan tehty" tietyissä piireissä jo vaikka kuinka kauan, mutta vieläkin virallisesti nimi on Londonberry. Sillä, millä nimellä kaupungiin puhekielessä viitataan, ei ole vaikutusta asiaan. Unionistien virallisissa yhteyksissä käyttämä muoto on Londonderry. Irlannin tasavallan nimen virallinen lyhyt muoto on Irlanti, jota suosittelee myös kielitoimisto, eikä asioita voi näin suoraan vertailla. Artikkelissa voidaan toki valottaa asiaa lisää. --SM 3. helmikuuta 2006 kello 21.42 (UTC)
Olen samaa mieltä siitä, että asiaa voitaisiin valottaa enemmän artikkelissa, mutta olen edelleen sen kannalla, että artikkeleisa käytetään nimiä Derry ja Derryn kreivikunta. Vaikka Derryssa, kuten sanot, ovat nationalistit enemmistössä, se ei poista sitä tosiasiaa, että Derry on se enemmän käytetty nimi. Sitä käyttävät kuten sanottua nationalistien lisäksi myös suuri osa unionisteista/lojalisteista.

Yleinen käytäntö ulkomaalaisia paikannimiä käytettäessä tukee myös Derry-nimen käyttöä. Yleinen käytäntöhän on, että muissa kielissä käytetään paikasta sitä nimeä, jota paikkakunnan enemmistö käyttää. Koska suomen kielessä ei erillistä nimeä Derrylle löydy, on siis Derry se nimi, jota kuuluu suositellaan käytettäväksi. Samalla periaatteellahan esimerkiksi Helsinkiä kutsutaan Helsingiksi, eikä Helsingforsiksi. --Alexej 4. helmikuuta 2006 kello 11.31 (UTC)

Yleisempi käytäntö on, että käytetään virallista nimeä. Tuo Helsinki-vertaus taas ei tähän liity mitenkään. --SM 4. helmikuuta 2006 kello 18.14 (UTC)