Keskustelu:Delfiini

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi tämä on latinalaisella nimellä? Eikö lajilla muka ole suomalaista nimeä lainkaan? --ML 8. tammikuuta 2008 kello 16.06 (UTC)

Lienee, mutta ei minun tiedossa. Nimi delfiini eli juoksiainen on 2-3 lajin suku, ja siitä ollaan kai vähän erimielisiä vieläkin. Toivottavasti joku biologi vastaa. --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 16.08 (UTC)
Nynorskinkielisessä wikissä näyttää olevan tästä [1] artikkeli, ei paljon muualla. Pitäis perata noi kaikki läpi koska kielilinkkibotit on ainakin sekaisin tämän kanssa. Puuh. --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 16.24 (UTC)
Ja tämä [2] sanasto kyseenalaistaa lajien eriyden. Saattaa olla ettei tästä artikkelista saa paljon lisäinformaatiota, mutta katsotaan vielä. --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 16.33 (UTC)

Ainakin minun nopeasti käsiini saamien lähteiden mukaan lajin oikeampi nimi on Delphinus delphis. Esimerkiksi NCBI:n LinkOut -tulokset (jotka ovat minun raamattuni) käyttävät pelkästään tuota (linkki). NCBI on yleensä konservatiivinen taksonomiansa kanssa, joten uskoisin vakaasti, että sen antama Dolphinus -sukupuu on yleisimmin hyväksytty konsensus. Sen mukaan lajeja olisi kolme:

  • Delphinus capensis
  • Delphinus delphis (saddleback dolphin) ja
  • Delphinus tropicalis

Taksonomia on tietenkin kovin eläväistä, mutta ennen kuin mitään uutta ja mullistavaa review-artikkelia ilmestyy, en lähtisi tulkitsemaan primäärilähteitä vaan pitäytyisin yllä olevassa. --albval 8. tammikuuta 2008 kello 19.38 (UTC)

D. capensis ja D. delphis -lajien kanssa siis ei pitäisi olla ongelmia, vaan ne ovat selviä ja tunnustettuja lajeja (kuten enkkuwikikin sanoo) Ja ITIS:n mukaan myös D. tropicalis, on validi taksoni (lähde), vaikkakin sen lajistatus on kyseenalaistettu. Mutta kunnes toisin todistetaan, Dolphinus -lajeja on kolme. Suomenkielisistä nimistä minulla ei ole hajuakaan. --albval 8. tammikuuta 2008 kello 19.44 (UTC)
Uhhuh. Pitäisköös sitten aloittaa kaikkia wikipedioita koskeva eriytys suomalaisten aloitteesta tuon perusteella? Kielilinkit ovat vähän sitä ja tätä. Niihin linkkeihin pitäis eri kielillä lisätä tuo tieto, ja siellä voi olla vastaväittäjiäkin. --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 22.26 (UTC)
Entäs sitten tämä ML:n kysymys - eikö tälle lajille ole selkeää suomenkielistä nimitystä? --Höyhens 8. tammikuuta 2008 kello 22.26 (UTC)
Lähteessä Pohjolan nisäkkäät (tosin melko vanha) Delphinus delphis L. on yksinkertaisesti delfiini. Tämä voisi olla sillä nimellä, jos näille D. delphis, D. capensis ja D. tropicalis ei ole sittemmin sepitetty uusia suomenkielisiä nimiä. --IA 9. tammikuuta 2008 kello 00.03 (UTC)
No tuota meidän artikkelissa Delfiinit (suku) on otettu (kierosti lukien) esiin tämmöinen näkökanta että se olisi ollut latinaksi Delphinus delphis yhtenä lajina mutta s-kirjain jätetty pois kahtena(kolmena) lajina eli D. delphi, ja sitten olisi tämä kapindelfiini (tai joku etelämerendelfiini??) ja vielä ehkä punaisenmerendelfiini mikä lieneekin taksonomialtaan. Mutta tälle lajille D. delphi eikö siis ole olemassakaan suomenkielistä nimeä ja eikö sen asema ole vakiintunut zoologien keskuudessa? --Höyhens 9. tammikuuta 2008 kello 00.30 (UTC)
Valitettavasti sukuartikkelin näkökanta on ainakin täysin väärä. Lajia Delphinus delphi ei ole olemassakaan vaan sen oikea nimi on todellakin D. delphis. Ja ITIS:n mukaan (mikä lienee korkein auktoriteetti tässä asiassa) Delphinus -suvussa on tällä hetkellä kolme lajia, koska D. tropicalis on merkitty validiksi nimeksi, ei synonyymiksi.
ITIS:n kanta asiaan on siis se, että lajit (englanninkielisine nimineen) ovat:
  • Delphinus Linnaeus, 1758 -- valid -- common dolphins
    • Delphinus capensis Gray, 1828 -- valid -- long-beaked common dolphin, long-beaked saddle-backed dolphin, long-beaked saddleback dolphin
    • Delphinus delphis Linnaeus, 1758 -- valid -- common dolphin, Delfín común, saddle-backed dolphin, short-beaked common dolphin, short-beaked saddle-backed dolphin, short-beaked saddleback dolphin
    • Delphinus tropicalis van Bree, 1971 -- valid -- Arabian common dolphin, Arabian saddle-backed dolphin, Arabian saddleback dolphin, Malabar common dolphin, Malabar saddleback dolphin
--albval 9. tammikuuta 2008 kello 07.55 (UTC)
Tarkennus edelliseen vielä. Google tuntee kyllä termin "Delphinus delphi" ja antaa sille vajaa 250 hakutulosta. Yksikään noista ei kuitenkaan ole äkkivilkaisulla virallinen, taksonominen julkaisu. Tulosten perusteella D. delphi -nimitystä näytetään käytettävän sateenvarjoterminä tuolle lajikompleksille, vaikka oikeammin pitäisi puhua vaikka Delphinus -suvusta tai Delphinus -lajikompleksista (species complex). Nimi on siis kyllä käytössä, muttei vakiintunut tai virallinen. --albval 9. tammikuuta 2008 kello 08.02 (UTC)

Kysytään auktoriteeteilta[muokkaa wikitekstiä]

Panen kysymyksen taksonomiasta vielä eläinprojektin väelle. Osa on passiivisia, Farside varmaan kuollut, mutta silti jokaiselle erikseen. --Höyhens 9. tammikuuta 2008 kello 00.45 (UTC)

Vaikea sanoa, kun on enimmäkseen tullut hääräiltyä lintujen puolella (sielläkin taksonomiaeroavaisuuksia on verrattuna muihin wikipedioihin, tosin Birdlife Suomen lajilistojen mukaan on helppo laittaa taksonomia kuntoon). Kolmen lajin kannalla olisin (ITIS:n mukaan) äänestyksessä. Jos silmiini osuu delfiinitietoa niin laitan toki tänne siitä tietoa. --TJK 10. tammikuuta 2008 kello 13.29 (UTC)

Delphinus-suvussa näyttäis löytämieni lähteiden mukaan olevan kaksi varmistettua lajia, mutta tästä D. tropicalis-lajista en oo kovin vakuuttunut, välil se on mainittu capensis-lajin alalajiksi ja välillä omakseen. Tunnettu ja vaikutusvaltainen [3]IUCN ei ole hyväksynyt kuin 2 lajia. Capensiksen ja tropicaliksen eroista kerrotaaan täältä [4]. Varmuuden asiasta saisi parhaiten jos löytyisi DNA-testin tulos, DNA kun ei tunnetusti valehtele. Itse en päässyt sisälle tällaisille sivuille tai törmäsin vain uusiin linkkeihin ja mammuttimaisiin teksteihin. DNA-tutkimukset ovat jo varmistaneet 2000-luvulla löytyneet Orcaella heinsohni-delfiinin ja Balaenoptera omurai-uurteisvalaan omaksi lajikseen iravadyndelfiinistä ja lahtivalaasta. Terveisin Tetra 11. tammikuuta 2008 kello 22.03 (UTC).

Olis kiva tietää mitä nuo löytämäsi lähteet on. IUCN ei sinänsä välttämättä kerro mitään, kun se listaa vain vaarantuneita lajeja. Jos D. tropoicalis ei ole vaarantunut (tai tietoa ei ole, kakkoslinkkisi sanoo: This species is insufficiently known and is not listed by IUCN) , sitä ei pitäisikään olla tuolla. Lajistatukseen tuo siis ei ota kantaa. Lopullista totuutta kertovia DNA-fylogenioita ei tietoni mukaan ole olemassa, eivätkä nekään lopullista totuutta aina anna. Nimittäin: lokusten ja analyysimenetelmien oikealla (tai väärällä/epäonnisella) valinnalla saa kyllä DNA:nkin valehtelemaan (katso esim en:Phylogenetic_tree#Limitations tai etsi googlesta hakusanoilla "gene tree" ja "species tree"). --albval 18. tammikuuta 2008 kello 08.58 (UTC)
Tuota en Dnasta tiennytkään. Kiitos tiedosta. Tässä olisi muutama googlesta löydetty linkki tähän hätään: [5], [6],[7],[8]. Olen lievästi kolmen lajin kannalla, kun uusi tieto viittaisi siihen. En kuitenkaan asiaa oikein tunne ja pysyisin mieluiten erossa koko lajisotkusta, etten vain sotkisi mitään. Löysin Funetin sivuilta varmaan virheellisen Delphinus bairdii-lajin. Tälle Delphinus delphis-lajille voisi kylmästi antaa nimeksi vain Delfiini (eläin). Tetra 24. tammikuuta 2008 kello 21.13 (UTC)
Kiitos vastauksesta, antamiesi linkkien ja aikaisemman keräämäni tiedon valossa näyttäisi siis tosiaan siltä, että D. tropicalis on validi taksoni, mutta sen taksonominen status on todellakin edelleen vahvasti kiistelty. Mielestäni siis fiksuinta homman järjestämiseksi lienee se, että lajiartikkeleita olisi kolme (kenties tieteellisillä nimillään) ja artikkeli Delfiini olisi sitten pikemminkin laajennettu täsmennyssivu, joka viittaisi näihin kolmeen lajiin. Ja tropicalis -artikkeli saisi olla IMHO nimellä Delphinus tropicalis, kunhan siitä kävisi selkeästi ilmi, että validiudesta huolimatta monien tutkijoiden mukaan kyseessä on vain alalaji Delphinus capensis ssp. tropicalis). Mutta kuka tuon kaiken jaksaa tehdä, papukaijamerkki sille. --albval 25. tammikuuta 2008 kello 09.44 (UTC)

Asia alkais selvitä, mutta[muokkaa wikitekstiä]

Tsekkasin kaikki delfiinien heimon Delphinidae artikkelit, ja ne ilmeisesti käyvät suunnilleen yksiin, samoin siinä voi olla alaheimon Delphininae juttuja. Sen sijaan suku ja laji ovat todella sekaisin. Vain japanin, ranskan ja puolan versioissa kaikki ovat tällä hetkellä kohdallaan (suku ja kolme lajia). no-wikissä (taitaa olla bokmål jos nn: on nynorsk) on artikkeli sekä suvusta että lajista D. delphis. Portugalin, slovakian, unkarin ja ukrainan wikissä asia oli lajista ja sitten taas espanjan, heprean, viron ja kiinan (zh:) wikissä suvusta. Valitettavasti englannin, saksan, tanskan, hollannin ja ruotsin wikissä artikkelin nimenä oli lajin nimi ja asia sukua koskeva. en: ja sv: kohdalla jotain näkyy olevan tekeillä. Rupean tsekkaamaan tätä ensi viikolla kun on aikaa, mutta hyvä että asia suomen osalta selvisi. Nyt pitäisi vain luutia tämä artikkeli lajia koskevaksi. Korjaan mitä äkkiä korjattavissa on tässä kohta, muta kiiruussa en ala botteja sekoittamaan. terv. --Höyhens 10. tammikuuta 2008 kello 17.36 (UTC)

Hyvähyvä. Minäkään en aiheesta enempää tiedä, joten pidän näppini itse artikkelista erossa. --albval 11. tammikuuta 2008 kello 11.00 (UTC)
Onneksi aiheesta on keskusteltu muissakin wikeissä, lainaan tähän erään wikin kuvaavaa mainintaa: Näiteks mina ei tea küll delfiinide likidest midagi. Ja milline liik on kõige tavalisem? delfiine Eestis üldse ei ole ju. Artikli tekstis on öeldud, et kõige tuntum ei ole üldse harilik delfiin. Andres 30. detsember 2007, kell 10:38 (UTC) --Höyhens 17. helmikuuta 2008 kello 06.22 (UTC)

No nyt suomenkielisessä wikissä on sukuartikkeli ja kolme lajiartikkelia tynkinä ja ne on linkitetty niissä tapauksissa lajeihin missä on yksikin lajiartikkeli erikseen (no: ja tr: yksi, fr: ja pl: kolme). Muissa ei asiaa ole eritelty vaan ne ovat sukuina. Epäselvät sekä pelkät yhden lajin artikkelit olen jättänyt sukuihin linkkaaviksi, mikä ei tietenkään ole suotavaa. Yritän korjata asian näiden ca: pt: sv: es: hu: jne. osalta mahdollisimman pian ettei botit mene solmuun. --Höyhens 18. helmikuuta 2008 kello 12.32 (UTC)

Nykyinen kuva[muokkaa wikitekstiä]

Siitä ei amatöörille selviä mikä laji on kyseessä. Common dolphin voi tarkoittaaa mitä tahansa delfiinien suvun lajia. --Höyhens 26. helmikuuta 2008 kello 15.59 (UTC)

Yleisin?[muokkaa wikitekstiä]

Miten voi samanaikaisesti tämä tavallinen delfiini olla yleisin valaslaji ja pullokuonodelfiini yleisin delfiinilaji? --Lax (keskustelu) 14. lokakuuta 2013 kello 18.39 (EEST)