Keskustelu:Carl Gustaf Mannerheim

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viitaten keskusteluun käyttäjä:Gyllenhalin sivulla: ei tuota von Mannerheimia näytä käyttävän kuin muutama saksalainen lähde, joissa toisaalta C.G.E:kin on mainittu voniksi. Nimen voisi vaihtaa. --ML 21. joulukuuta 2005 kello 10:47:38 (UTC)

ML otti jo kantaa asiaan. Olen samaa mieltä. Jotenkin se oikea nimi on selvempi kuin von lisäyksellä. Ja ranskalaiset muutavat sen muotoon de, jonka tosin olen jo korjannut. Vielä totean, että Carl Gustav M. tiesi hyvin isänsä korottamisen kreivilliseen arvoon, ja sen, että se tapahtui nimenmuutoksitta. Miksi hän olisi ottanut käyttöön muodon, jota ei todellisuudessa käytetty. Alexius Manfelt 21. joulukuuta 2005 kello 11:15:30 (UTC)

Keskustelusivullani mainitsinkin jo noita lähdeviitteitä entomologi Mannerheimin julkaisutuotantoon, joissa kirjoittajaksi on mainittu Mannerheim C.G. von. Julkaisuja lienee noin 50 ja alkuperäisteokset ovat useilla eri kielillä: latinaksi, ranskaksi, saksaksi jne. En pysty ottamaan kantaa kumpi on oikein, von vai ei? Linkkiviitteitä olisi toki ollut runsaamminkin, mutta poimin tuohon joitakin kustakin maanosasta. Toki on mahdollista, että julkaisujen (virheelliset?) nimitiedot ovat kopioituneet eri puolille maailmaa. Googlehan antaa runsaasti osumia merkkijonolla "Carl Gustaf von Mannerheim", mutta karhunosa niistä kosketteleekin marsalkkaa, vapaaherra CGE Mannerheimia. Puolihuolimattomasti en tuota nimennyt, vaan tutustuin kyllä lukemattomiin lähteisiin. Yhtään painettua dokumenttia tosin ei ollut käytettävissäni. Muuttakaa, jos olette asiastanne varmoja.--Gyllenhali 21. joulukuuta 2005 kello 12:04:54 (UTC)

Kuten kieliviitteistä huomaat, niin herrasta on artikkeli ranskankielisessa Wikipediassa. Ensin sen ollut von M. ja sitten de M. Muutin sen muotoon pelkkä M. Marsalkka itse, eikä kukaan Suomessa, käyttänyt hänen nimessään von-liitettä. Suvun kaikki kolme aatelointisiakirjaa ovat näet olemassa ja niissä on sekä nimi Mannerheim, että vaakuna saaduna arvon lisäksi. Alexius Manfelt 21. joulukuuta 2005 kello 14:06:30 (UTC)

Kyllä näköjään aateliskalenterikin kirjoittaa nimen ilman. Olisi nähtävästi hän voinut käyttää tuota etuliitettä, jos olisi halunnut? Jokin taho on joskus erehtynyt luulemaan, että näin on ollut, sillä olihan vaimonsakin omaasukua von ... Muuttelen kunhan ennätän.--Gyllenhali 21. joulukuuta 2005 kello 14:23:35 (UTC)
Mahdollisesti Carl Gustav on käyttänyt von-nimitystä saksankielisissä yms. julkaisuissa korostamassa aatelisuuttaan. --ML 21. joulukuuta 2005 kello 15:48:40 (UTC)