Keskustelu:Caesarin salakirjoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli aloitettu. Toistaiseksi ainoa kirjallinen lähde on MathWorldin tiivis määritelmä, jonka perusteella kovin kummoista ei saa aikaiseksi. Tarkoituksena laajentaa enkkuwikin artikkelin mallin mukaisesti joko suoraan kääntämällä tai sen lähteistä mallia ottamalla (esim. Kahnin kirja The Codebreaker löytynee helposti), Suetoniuksen kirjoittaman elämänkerrankin luulen saavani käsiini.

Samaa asiaa toistuu Salaus-artikkelin historiaosiossa, en ole vielä ihan varma miten sitä kannattaisi muokata.

--Ebling Mis (keskustelu) 30. marraskuuta 2013 kello 14.31 (EET)[vastaa]

Hienoa, kun olet laittanut artikkelia alulle tästä klassikkosalauksesta. Mainitsemiesi teosten ohella enwikissä vaikuttaa olevan asiallisia lähteitä. Niistä löytää tarinalle jatkoa.
Jos fiwikiin tietosanakirja-artikkelia kirjoitettaessa löytää luotettavia suomenkielisiä lähteitä, näitä kannattaa ottaa mukaan. Samalla sisältö ainakin joskus muuttuu paikallisia esimerkkejä huomioivaksi, lokalisoituu. Kaikkien fiwikin lukijoiden vieraiden kielten taito ei ole kattava eikä etenkään yhtenäinen. Monet lukijamme eivät ymmärrä englanninkielistä asiatekstiä sujuvasti. Siksi wikipedian kotikielisten lähteiden käyttö, eli suomenkielisessä wikipediassa suomenkielisten lähteiden mukaanottaminen, helpottaa artikkelien sisällöllisen paikkansapitävyyden arviointia.
Olisi mainiota, jos tämän artikkelin edistyessä lisäät jonkun lähteen myös maitsemaasi salaus-artikkeliin, joka näköjään kärsii lähteiden puuttumisesta. Ja yleensä on hyvä, jos lähteitä merkitään lähteistysohjeiden mukaisia mallineita hyödyntäen. Esimerkkinä mallineista verkkoviite: {{Verkkoviite | osoite = | nimeke = | tekijä = | tiedostomuoto = | selite = | julkaisu = | ajankohta = | julkaisupaikka = | julkaisija = | viitattu = | kieli = }}. Mallinetta käyttämällä nettilähde [1] muuttuu esimerkiksi muotoon [2].
Okei, tulin käyttäneeksi vain ensimmäistä vastaantullutta ref-tägi -esimerkkiä. Yritän kartoittaa suomenkielistä materiaalia: Caesar-koodin perusesittely löytynee suunnilleen mistä tahansa kryptografian perusteita sivuavasta tekstistä, mutta syvälle menevimpien löytäminen näyttää olevan hieman vaativampaa. Yliopistolla kryptografian kurssin luentomateriaalitkin on englanniksi. Tähän asti vastaan on tullut vain S. Singhin The Code Book'in suomennos, mutta se on oikeastaan populääriteos ja huono lähteeksi. 'Lisälukemista'-osioon sopinee kylläkin. --Ebling Mis (keskustelu) 30. marraskuuta 2013 kello 18.06 (EET)[vastaa]
Joo, oikein ajattelet. Maininta klassisista salaustekniikoista taitaa löytyä useimmista tietojenkäpistelyn / tietoturvan opetusprujuista, tai täydennyskoulutuksista; syvällisempiä kuvauksia suomeksi lienee vähemmän. Prujut eivät välttämättä ole kovin kelvollisia lähteisksi; näiden sisältö ja laatu ja ajallinen pysyvyys vaihtelee blogien tapaan kosolti. Aiemmin kirjoitettua ajattelin enemmän yleiseksi ohjeeksi kuin vain tähän nimenomaiseen artikkeliin. Jos löytyy helposti: Olisko jossain populaarilehdessä tyyliin MikroPC (MPC), Tietokone tai vaikka Tekniikan Maailma joku yleisesitys klassikkosalauksista, johdantona modernimpiin salaustekniikkoihin? Tuollainen voisi sopia lähteeksi tai Aiheesta muualla / Kirjallisuutta -otsikon alle salaus-artikkeliinkin. Sellainen maininta voisi olla osalle lukijoista hyvä; yleensä noiden lehtien jutut on selkeästi kirjotettuja ja käsitteet kunnossa, vaikka pitemmälle mentäessä toimitusten osaamisen rajat tulevatkin joskus vastaan. Mutta ei kannata stressata ja käyttää liikaa aikaa. Ihan hyvän artikkelin saa aikaan muutamalla vieraskieliselläkin lähteellä. Huonoja teoksia ja käännöksiä on maailma täynnä, eikä niitä kannata väkisin käyttää. Jos laittaa sontaa sisään, mitä tuleekaan ulos, kun ei puhuta kasvimaasta...--Paju (keskustelu) 1. joulukuuta 2013 kello 00.42 (EET)[vastaa]
  1. Macura, Wiktor K. "Caesar's Method." From MathWorld--A Wolfram Web Resource, created by Eric W. Weisstein. http://mathworld.wolfram.com/CaesarsMethod.html
  2. Macura, Wiktor K.: Caesar's Method Wolfram Web Resource, created by Eric W. Weisstein, wolfram.com. Viitattu 30.11.2013. (englanniksi)

--Paju (keskustelu) 30. marraskuuta 2013 kello 17.36 (EET)[vastaa]