Keskustelu:Betty Elfving

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katson parhaaksi perustella eräitä pieniä muutoksiani, joita olen palauttanut artikkeliin Ulrikan muutosten jäljiltä. Muoto alkujaan on aivan Kotuksen normien mukainen muoto (ks. Kielineuvontaa 60 vuotta -artikkeli). Jos kirja kertoo ajoilta eikä ajoista, se mielestäni korostaa sitä, ettei keskeisenä ole tietty aikakausi sinänsä ja sitä olen pyrkinyt sillä sanomaan. Ilmauksen varsinaista taistelua taas pidän hyvänä tematisoida eli asettaa lauseessa ensimmäiseksi, jotta se on painollisempi.

Pidän parhaana laittaa Zacharias Topeliukseen ja Johan Ludvig Runebergiin viitatessani koko nimen näkyviin artikkeliin, koska he eivät olleet ainoita noita sukunimiä käyttäviä kirjailijoita: esimerkiksi Fredrika Runeberg on myös varsin tunnettu kirjailija ja Toini Topelius taas merkittävä lastenkirjailija. En halua sellaista sävyä artikkeliin, että miehet ovat etuoikeutettuja noiden sukunimien käyttäjiä.

Vanhanaikaiset lainausmerkit (») laitoin takaisin, koska niitä käytetään alkuperäisessä teoksessa ja lainauksesta, josta artikkelissa on kyse. Sinänsä se on aika vähäistä, mutta en tiedä mitään syytä, miksi niitä ei sopisi käyttää osana tarkkaa lainausta. Kaarilainausmerkit palautin pariin kohtaan, jossa ne oli korvattu suorilla lainausmerkeillä. Lyhenteen esim. laitoin takaisin, koska pidän sitä lukemista sujuvoittavana ja koska Ohje:Tyyliopas/Kielioppi sanoo seuraavaa: ”Erittäin vakiintuneita lyhenteitä voi käyttää harkitusti; sellaisia ovat esimerkiksi esim. (esimerkiksi)”. – Nysalor 27. maaliskuuta 2006 kello 19.52 (UTC)

Hei Nysalor, en muista olenko ollut tuo anonyymi korjailija. Korjausten tyyli kyllä sopii minuun, mutta toisaalta IP-numero ei ole yksin minun vaan operaattorin yleinen IP. Oma vaihtuva IP:ni ei näy. Mutta asiaan: 'Alkujaan' voi olla ja on normien mukainen, mutta kysymys onkin tyylistä.
'Ajoilta' ei voi käyttää siinä merkityksessä missä sitä käytät. Jos käytössäsi on Kielitoimiston sanakirja, siellä on esimerkkejä, tosin ne löytyvät helposti vain cd-versiosta: "jälkiä menneiltä ajoilta", "Pakanuuden ajoilta periytynyt uskomus" mutta ei yhtään esimerkkiä sellaisesta mihin sinä sitä käytät, ja minusta se kuulostaakin väärältä käytöltä.
Lainausmerkkien säilyttämistä alkuperäisinä hanhenjalkamerkkeinä en pitäisi tarpeellisena. Nehän ovat vain painotekniikkaa, eivät sisältöä. Hanhenjalkamerkit ovat lähes kokonaan jääneet pois käytöstä. - Lyhenteetkin ovat tyyliseikka. Normaalitekstissä lyhenteiden käyttöä ei yleensä suositella, eikä niitä minusta tarvitsisi käyttää Wikipediassakaan. 'Esimerkiksi' on tyylikkäämpi kuin 'esim.' En itse kirjoittaessani käytä lyhenteitä enkä myöskään prosenttimerkkiä. Monet asiat ovat tyyli- ja makuasioita, joissa näkemykset voivat olla erilaisia.
Topelius- ja Runeberg-asiassa olet aivan oikeassa. terv.--Ulrika 4. heinäkuuta 2006 kello 17.20 (UTC)