Keskustelu:Berliinin muuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En- ja de-wikeissä on molemmissa pitkät artikkelit, joista molemmista löytyy myös lähteeksi sopivia linkkejä ja kirjoja. --Velma 15. heinäkuuta 2008 kello 09.42 (UTC)

Osio "Muurin murtuminen" kertoo vain päivän, jolloin siitä pääsi läpi. Voisikohan purkamisen kertoa tarkemmin kuin Seuraavien vuosien aikana, Saksan jälleenyhdistymisen jälkeen muuri purettiin lähes kokonaisuudessaan ja vain muutamia lyhyitä osia siitä on enää pystyssä. Itseäni ainakin kiinnostaisi. 85.76.79.120 30. lokakuuta 2016 kello 19.41 (EET)

Parantaahan saa aina. Pystyttämisen syistäkin on melko pinnallisesti. --Höyhens (keskustelu) 20. marraskuuta 2017 kello 13.26 (EET)

Eikös nuo molemmat artikkelin selitykset ole vääriä?[muokkaa wikitekstiä]

Oikea selitys taitaa olla, että kun raja vedettiin keskelle kaupunkia, noin puolet ammattitaitoisista työntekijöistä jäi itäpuolelle. Länsipuolen kapitalistiset yritykset olivat kiinnostuneita värväämään tätä ammattitaitoista työvoimaa idästä. Sitten rakennettiin muuri ettei tätä läntistä värväämistä tapahdu. Lukemassani lähteessä sanottiin englanniksi että ammattitaitoiset työntekijät olivat erityisesti "tool and die makers". --Hartz (keskustelu) 28. syyskuuta 2018 kello 16.14 (EEST)

Näinkin voi sanoa. Ammattityövoiman karkaaminen länteen oli itäblokille ongelma (oma tuotanto kärsi) ja lännelle houkutus. Länsi olisi antanut heidän asua elinkustannuksiltaan edullisilla itäpuolen alueilla. Idässä pelättiin tilannetta, että "viimeinen sammuttakoon valot". --Kospo75 (keskustelu) 28. syyskuuta 2018 kello 16.42 (EEST)

Muurin tarkoitus "idän mielestä"[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin johdannossa lukee (elokuussa 2018 lisättynä)

idän mielestä pohjimmainen tarkoitus oli suojella DDR:n kansalaisia lännen fasismilta

mutta lähteeksi on merkitty [1], jossa:

The official purpose of this Berlin Wall was to keep Western “fascists” from entering East Germany and undermining the socialist state,

Alleviivaukset minun. Tässä ei nyt mielestäni lähteen sanoma välity ollenkaan oikein, vaan on muuttunut matkalla. Jos me väitetään, että idän mielestä muurin tarkoitus oli tuo, se tuntuisi sisältävän väitteen, että idän johto ihan oikeasti oli tätä "mieltä". Lähde ei tällaista viestiä sisällä, se sanoo vain, että virallisesti itä ilmoitti syyksi tuon. Tässä on vissi ero. --Jmk (keskustelu) 14. marraskuuta 2018 kello 14.20 (EET)

uusia kuvia tarvittaisiin[muokkaa wikitekstiä]

osa kuvista tosi huonolaatuisia resoluutiolta, voisiko joku laittaa wikimediasta uudet Shakkimatti (keskustelu) 5. joulukuuta 2021 kello 01.57 (EET)

Tuolta voit käydä itse katsomassa paremmat c:Berlin Wall, c:Category:Berlin Wall, siellä on aika paljon alaluokkia joten kuvista ei ole pulaa. Tuolla Ohje:Kuvien lisääminen on ohjeet kuvien lisäämiseen jos sinulla ei ole siitä kokemusta. Kannattaa muokata wikitekstiä ja käyttää esikatselua muokkausruudun alaosasta, tai Alt + p tekee saman, ennen kun tallentaa (julkaisee). --Linkkerpar 5. joulukuuta 2021 kello 02.12 (EET)