Keskustelu:Barbituraatit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Barbituraatti -> Barbituraatit?[muokkaa wikitekstiä]

Eiköhän se olis vähän niinkun näin että barbituraatti on yksikkömuoto, ja barbituraatit on varsinainen lääkeryhmä josta artikkeli kertoo.

Muuttaisin artikkelin nimen muotoon Barbituraatit näillä perusteilla. Onko kenelläkään mitään lisättävää aiheeseen vai pitäisikö ottaa ja muuttaa artikkelin nimi monikkoon?

--ZngZng 7. syyskuuta 2007 kello 22:52 (UTC)

Siitä vain. Artikkeli pitäisi myös lisätä luokkaan barbituraatit, jonne se selvästi kuuluu. Kumosit aiemmin lisäykseni "Barbituraatti on lääkeryhmän nimi, ei erillinen lääkeaine." En kyllä ymmärrä syytä. Artikkeli voi hyvin olla monessakin luokassa. Katso Wikipedia:Luokittelu. --Zxc 6. syyskuuta 2007 kello 22.59 (UTC)
Kumosin koska samalla periaatteella esim. luokassa Särkylääkkeet voi olla parasetamoli, amobarbitaali, ibuprofeeni, metadoni, dekstropropoksifeenihydrokloridi ja särkylääke. Särkylääke on lääkeaineryhmän nimi, ei yksittäinen lääkeaine. Barbituraatit on lääkeaineryhmän nimi, ei yksittäinen lääkeaine. Get the point? --ZngZng 7. syyskuuta 2007 kello 0:09 (UTC)
Täällä ei ole moista käytäntöä, etteikö jotakin laajempaa aihepiiriä käsittelevää artikkelia voisi sijoittaa samaan luokkaan aihepiirin artikkelien kanssa. Päinvastoin, niin tehdään aina. Aihe kipulääke on luokassa kipulääkkeet jne. Kaikissa muissa Wikipedian kieliversioissa on barbituraatteja käsittelevä artikkeli luokassa barbituraatit. Käytäntösivulta: Luokittelun tarkoituksena on jaotella Wikipedian sisältö järkeviin kokonaisuuksiin, ja helpottaa lukijaa löytämään muita samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita. Jos lukija törmää sattumalta artikkeliin pentobarbitaali, on hänen hyvä löytää barbituraatteja yleisesti käsittelevä pääartikkeli samasta luokasta. --Zxc 7. syyskuuta 2007 kello 00.47 (UTC)
Yep, niinhän se kyllä kieltämättä on. Jääräpäänä vaan en itse ollut liikaa perehtynyt Wikin käytäntöihin... --ZngZng 7. syyskuuta kello 01:44 (UTC)

Barbituraatit-listan poisto[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni kyseinen lista on täysin turha. Tämän lääkeryhmän aineille on oma luokka --Harbin 10. helmikuuta 2008 kello 16.42 (UTC)

Luettelo ei ole turha, koska kaikista barbituraateista ei ole artikkelia. -- Piisamson 10. helmikuuta 2008 kello 16.44 (UTC)
Ei ole enää! --Styroks (keskustelu) 22. heinäkuuta 2013 kello 10.37 (EEST)

Barbituraatit Suomessa nykyisin[muokkaa wikitekstiä]

Onkos siihen mitään lähdettä että barbituraatteja käytettäisiin nykyisin vieläkin Suomessa sairaaloissa, esimerkiksi kooman ylläpitoon? --Styroks (keskustelu) 22. heinäkuuta 2013 kello 10.38 (EEST)

Ristiriitaisuutta[muokkaa wikitekstiä]

Kappaleessa Käyttö ensin: "Barbituraatteja saa Suomessa nykyään vain Lääkehallinnon erikoisresepteillä esimerkiksi erittäin vaikean unettomuuden hoitoon." Sitten ilmeisesti menneisyyden jäänteenä: "Barbituraatteja käytetään myös anestesialääkkeinä ja jonkin verran yhä myös rauhoittavana reseptilääkkeenä sekä kouristuksenestolääkityksenä pitkittyneessä epilepsiakohtauksessa,"

Jonkun asiaa tuntevan pitäisi kaiketi kirjoittaa koko kappale uudelleen. --Harjasusi (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 23.48 (EEST)

Kyllä tässä ristiriitaisuutta selkeesti on. Esim. viitaten tähän: https://www2.uef.fi/fi/kek/sian-nukutus, eläinlääketieteessä ilmeisesti käytetään Suomessa ainakin edelleen esim. tiopentaalia? --Styroks (keskustelu) 4. huhtikuuta 2016 kello 19.48 (EEST)