Keskustelu:B12-vitamiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pernisiöösi anemia (kirjoitetaan muuteen ö:tä käyttäen), on megaloblastisen anemian alatyyppi. Merkitys ei todellakaan ole sama.

"Syanokobalamiinin kemiallinen rakenne monimutkaisin, joka vitamiinilla on. Se on koboltin, syanidin ja porfyriinijohdoksia muistuttavan, kobolttia kelatoivan aineen kompleksi, jossa koboltti on katalyyttinen keskus. Syanokobalamiinille on myös kokonaissynteesi, mutta monimutkaisuuden vuoksi sille ei ole kaupallista käyttöä."

tämä kappale on kokonaisuudessaan melko sekava ja asiasta irtonainen. Muutenkin artikkelissa asiat esitetty sekavasti ja ilman lähteitä.


Maitohappokäyminen[muokkaa wikitekstiä]

Viittaus maitohappokäymisen yhteydessä tapahtuvan mikrobitoiminnan seurauksena mahdollisesti syntyvään B12-vitamiiniin perustui Finelin tietoihin. Finelin B12-vitamiinitiedot on pyydetty tarkistamaan vuosia sitten ja siitä onkin hävinnyt maininta merilevistä, ellen muista aivan väärin. Siksi lisäsin viittauksen maitohappokäymiseen myös Wikipediaan, koska oletin merileväviittauksen hävittyä että tieto on viimein tarkistettu. Sinänsä olisi kyllä järkeenkäypää että mikrobit saattaisivat valmistaa B12-vitamiinia myös kasvispohjaisessa kasvualustassa.

http://www.fineli.fi/component.php?compid=2269&lang=fi Kommentin jätti T-om (keskustelu – muokkaukset).

Vastuutonta Fineliltä. "Vegan nutrition" (s. 75) kertoo:
In the past, some edible seaweeds and [b]fermented foods[/b] were thought to be rich in vitamin B12. Modern measuring methods, as well as human studies, now suggest that this is mainly vitamin analogues or 'chemical look-alikes' which our bodies cannot actually use." Samulili 29. marraskuuta 2004 kello 06:50 (UTC)

Keho tekee B12-vitamiinin?[muokkaa wikitekstiä]

Tämä wikiartikeli on vähän tyhmä, Keho tekee itse B12 vitamiinin, ei sitä ruuasta tarvitse saada. Kommentin jätti 193.66.174.10 (keskustelu – muokkaukset).

Kenen mukaan? Lähde? Eipä taida pitää paikkaansa. --Anr 22. lokakuuta 2008 kello 13.47 (EEST)Vastaa[vastaa]
Kiinnostava näkemys. Luotettavan lähteen kanssa voit vapaasti lisätä sen artikkeliin. -—B. Nuhanen 22. lokakuuta 2008 kello 13.50 (EEST)Vastaa[vastaa]
Luotettava lähde onkin pähkinä purtavaksi.
http://www.detox.net.au/articles/vegan-and-vegetarian/vegetarians-vegans-vitamin-b12.html On hyvä esimerkki.
Elämäsi kuntoon - kirja Harvey Diamondilta sivu 108.
http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminB12.asp sanoo :"As a general rule, most individuals who develop a vitamin B12 deficiency have an underlying stomach or intestinal disorder that limits the absorption of vitamin B12." - Carmel R. Cobalamin, the stomach, and aging. Am J Clin Nutr 1997;66:750-9
Tietenkin voidaan sanoa ettei keho tee B12 vitamiinia vaan kehossa elävät bakteerit, mutta ero on akateeminen. Lisäksi voin listata B12 lähteet ja välttää niitä puoli vuotta nähdäkseni kuolenko, riitääkö se todisteeksi? ... eipä taida sillä ihmisellä on 5 vuoden varasto b12 vitamiinille, ja keho kierrättää 70% vitamiineista. (siksi kaikki vitamiinisuositukset ovat 3 kertaa liian suuria.) Kuinkahan monen vuoden B12 vaje pitäisi hankkia että alkaisi näkyä tuloksia. 5 - 15 vuotta? Kommentin jätti Artturi Laitakari (keskustelu – muokkaukset).
Purraanpa siis hiukan antamiasi pähkinöitä. Kumpikaan nettilähteistäsi ei tue väitettäsi, vaikka toinen heittääkin ilmaan kysymyksen, jos asia vaikka ehkä olisikin noin. Kirjaa en pääse tästä tarkistamaan, mutta arvioita kirjasta löydän helposti. Puoli vuotta ei missään tapauksessa riittäisi todisteeksi, kuten itsekin jo toteat. Biotieteissä tietenkin totuudet muuttuvat tutkimuksen edetessä, mutta Wikipediaan jutut lisätään vasta sitten, kun ne on yleisesti tiedepiireissä hyväksytty. —B. Nuhanen 22. lokakuuta 2008 kello 14.58 (EEST)Vastaa[vastaa]
"On average, for someone raised on the Western diet, about 2 to 5 milligrams of B12 are stored, mostly in the liver. This means most people have at least a three year reserve of this vital nutrient. Conservation of B12 by the body boosts the time this supply lasts by 10-fold. After excretion through the bile into the intestines most of the B12 is reabsorbed by the ileum for future use. As a result of this recirculation it actually takes, on average, 20 to 30 years to become deficient after becoming a strict vegan. That is if no vitamin B12 were consumed—which is impossible, even on a strict vegan diet, because of bacterial sources of B12 from the person’s bowel, contaminated vegetable foods, and the environment. " http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/nov/b12.htm
Kuvaa sitä kuinka vaikeaa on päästä B12 puutostilaan. Toinen mitä hän kertoo on se kuinka vähän keho tarvitsee B12 vitamiinia. Se että keho tuottaa sitä vähän ei siltä näkökulmalta ole mikään ongelma. B12 puutostila on hyvin harvinainen ja sitä esiintyy vain köyhillä ihmisillä, eli terveet hyvätuloiset vegaanit siihen tuskin sairastuvat riittävän monipuolisen ruokavalion takia. Mutta Minäpä etsin viitteitä.
arvioita kirjasta Onpa negatiivinen ja mielestäni puolueellinen arvio. Ei tämä toki ole kirjasta ainoa arvio. Esimerkiksi Amazonista arvioita on 172, joista 23 on 1 tai 2 tähteä, ja loput 3 tai yli. Näistä 115 on viiden tähden arvioita. Minusta tämä on parempi vertailukohta kuin löytämäsi arvio. Kommentin jätti Artturi Laitakari (keskustelu – muokkaukset).
Arvioita löytyy varmasti monenlaisia. Juuri tuo tuntui sopivalta nostaa tähän esille, koska arvion kirjoittaja kertoo ihan kiinnostavia faktoja kirjan kirjoittajasta. Amazonin lukija-arvostelut tähtineen ovat aivan eri asia kuin julkaistu kirja-arvio. Tähtiä heitellään yleensä lukukokemuksen perusteella eikä niillä ole mitään tekemistä kirjan tietojen oikeellisuuden kanssa. Joka tapauksessa kyseessä ei näytä olevan wikipediaan lisättävä asia, koska tänne ei lisätä ns. uutta tutkimusta. —B. Nuhanen 22. lokakuuta 2008 kello 15.41 (EEST)Vastaa[vastaa]
Tällä sivulla aiemmin mainittu Gill Langleyn "Vegan Nutrition" on kirja, johon kannattaa viitata. Siinä sanotaan mm: "Some people may be able to use B12 made by bacteria in their intestins but this has yet not been confirmed." (s. 75) Tietääkseni vuoden 1995 jälkeen ei ole tullut tutkimuksia, joilla olisi vahvistettu, että jotkut voivat saada riittävästi B12:ta omien suolistobakteerien toiminnan ansiosta. Kirjassa käydään myös läpi useita tutkimuksia, joissa on havaittu, että ilman ravintolisiä vegaanien veren B12-vitamiinin pitoisuus laskee, mutta B12-puutos on harvinaista niilläkin vegaaneilla, jotka ovat vuosikausia käyttämättä B12-lisää. Dokumentoituja puutostapauksia kuitenkin on. (s. 77-81)
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä uudempi tieteellinen tutkimus sanoo aiheesta. Populaarikirjoissa ja nettisivuilla esitetyt mielipiteet taas eivät ole kiinnostavia. Samulili 22. lokakuuta 2008 kello 18.22 (EEST)Vastaa[vastaa]

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]