Keskustelu:Arjalainen fysiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on valittu hyväksi artikkeliksi.
Artikkelin äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tuollaisen artikkelin tein ja kirjoitellut. Jonkin verran materiaalia saisi vielä lisää en-wikistä ja google translaten avulla ehkä de-wikistä. Olisko jotain silmiin pistävää unohtunut. Tarkoituksena olisi ehkä saada hyvä tai jopa suositeltu, jos ei 100 kilotavun pituutta vaadita. --qWerk 22. lokakuuta 2007 kello 13.57 (UTC)

Artikkeli on mielestäni sopivan pituinen. --Johney 22. lokakuuta 2007 kello 14.20 (UTC)
Mielestäni oikein hyvä artikkeli. Joitakin huomautuksia:
  1. "Arjalaiset fyysikot olivat modernismia vastustavia romantikoita, jotka halusivat fysiikan olevan kokeiden ja intuition sopusointuisaa, yksinkertaista ja helposti ymmärrettävää." - Tartkoitetaanko tässä että kokeiden ja intuition piti olla sopusoinnussa? Koska lause on kieliopillisesti väärin, se on melko epäselvä.
  2. "Keskeisimpiä tällaisista mielikuvista oli eetteri, jonka Albert Einstein oli erikoisella suhteellisuusteoriallaan osoittanut olevan väärä kuvitelma." - Ymmärtääkseni valoeetterin todistivat vääräksi Michelson ja Morley (kts. Michelsonin–Morleyn koe), eikä Einstein.
  3. "Lenard ja Stark eivät kyenneet saamaan seuraajia heidän tilalle; heitä oli ehkä noin 30." Mielestäni lause on epäselvä. Keiden tilalle? Keitä oli noin 30?
  4. Lisää eri lähteitä olisi kiva saada. Nyt käytetään ainoastaan kolmea eri lähdettä. Lähteiden vähyys on ehkä suurin ongelma.
  5. Artikkelissa mainitaan vaikutus ydinaseohjelmaan. Vaikuttiko arjalainen fysiikka muilla tavoilla sotaponnisteluihin, kärsikö esimerkiksi asekehitys?
Pafcu 23. lokakuuta 2007 kello 10.06 (UTC)
Morleyn koe tosiaan on yksi raskaimmista todisteista sille, ettei eetteriä ole. Einsteinia kuitenkin kykeni hylkäämään käsitteen oli Morleyn kokeen tuloksista riippumatta. Parannan tuon kohdan. Ensimmäisessä kohdassa on jäänyt jotakin vanhaa tekstiä, kun kirjoitin useampaan kertaan muutamia kohtia. --qWerk 23. lokakuuta 2007 kello 12.04 (UTC)
Artikkelissahan on nyt sotkettu kahta asiaa sekaisin; arjalainen fysiikka ja kansallissosialismin vaikutus fysiikkaan. Aiheet ovat kuitenkin niin lähellä tosiaan, että se kannattaa kertoa samassa artikkelissa, mutta onko jako nykyisellä tavalla tarpeksi selkeä? --qWerk 23. lokakuuta 2007 kello 13.46 (UTC)

Keskustelua artikkelin nimestä[muokkaa wikitekstiä]

En sattunut huomaamaan vertaisarviointia, mutta ei kai tällä nimellä voi päästää artikkelia irti, ehkä se pitäisi olla niin sanottu tms. --Höyhens 8. marraskuuta 2007 kello 15.26 (UTC)

Miksi ihmeessä? Ilmiö tunnetaan ilmeisesti ainakin saksassa nimellä Deutsche Physik tai Arische Physik. Miksi siis Arjalainen fysiikka olisi huono nimi, etenkin jos nimi on vakiintuneessa käytössä? Pafcu 8. marraskuuta 2007 kello 15.31 (UTC)