Keskustelu:Anarkismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä ihmettä on "kapinallinen anarkismi", ja miksi se luetellaan anarkismin pääsuuntausten yhteydessä?

Kyllä voi sanoa että tällainenkin suuntaus on olemassa... englanniksi käytetään käsitettä "Insurrectionary anarchism". On tuoreempi suuntaus ja suomenkielinen nimitys ei ole tietääkseni vakiintunut. Toisaalta voi olla että tätä "kapinallinen anarkismi"-käsitettä nyt suuntauksen kannattajat Suomessa käyttävät, vaikka se vähän huono käännös onkin--Ravelre 25. heinäkuuta 2006 kello 16.16 (UTC)
Tahtoisin nähdä lähteen tuon yhteydessä. Muun kuin englanninkielisen wikipedian, tietysti.
Tämä nyt ainakin löytyi: [1]--Ravelre 31. heinäkuuta 2006 kello 14.08 (UTC)
Siitä voi olla monta mieltä, onko tuo suuntaus niin merkittävä, että se kannattaisi mainita.
Jos katsotaan suomalaista 'anarkoskeneä' niin kyllä insurrektionalismi (sellainen sanahirviö että kaikkine puutteineenkin 'kapinallinen anarkismi' on parempi) on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Ja anarkistit eivät mahdu kaikki ahtaisiin karsinoihin vaan suurin osa menee useampaan näistä 'pääsuuntauksista'.

Eli, jos ymmärsin oikein, anarkismin perustaja Godwin vastusti yhteistyötä työssä? Jos vastaus on myöntävä, minkä takia anarkokommunismi osiossa ei mainita, että se on tärkein eroavaisuus, ja huomattava sellainen, alkuperäisestä anarkismista. Kuitenkin anarkokapitalismissa erikseen mainitaan, että se ei ole lähellä anarkismia ja perustelut ovat hataria. Voisiko joku selventää, mitä ne "aspektit" ovat joissa anarkokapitalismi eroaa alkuperäisestä anarkismista. Jos perustet ovat hataria,niin voisiko vielä joku muuttaa artikkelia tasapainoisempaan suuntaan.--Lnor 15. joulukuuta 2009 kello 17.05 (EET)[vastaa]

Artikkelin tila 8/2013[muokkaa wikitekstiä]

Selkeytin johdantoa parhaani mukaan. Hienoahan olisi jos löytyisi neutraaleja lähteitä, mutta aihe lienee niin politisoitunut että voi olla vaikeaa. Kommentoikaa toki tähän jos erimielisyyttä ilmenee, niin voidaan hioa tuosta johdannosta timanttinen ;) Itseäni vähän epäilyttää piraattiliikkeen mieltäminen osaksi anarkismia mutta järjellä ajateltuna sillä on hyvin samansuuntaisia tavoitteita sovitettuna nykyaikaiseen tietoyhteiskunnan kontekstiin. Samoin selkeyttää ajattelua, kun tällaiset liikkeet voidaan yhdistää johonkin ajatusperinteeseen, vaikka historiankirjoitus niiden ympärillä ei olisikaan vielä vakiintunut. --avanninen (keskustelu) 19. elokuuta 2013 kello 12.14 (EEST)[vastaa]

Eikö suuntaukset tulisi jakaa sosialistisiin ja markkinataloudellisiin anarkismin kategorioihin? Anarkokapitalismi/libertarianismi täyttävät ehkä yksin toisen kategorian, kun taas lopuilla lienee aikalailla jotain hampaankolossa sitä linjaa kohtaan. Kaikkia kuitenkin yhdistää epälegitiimien auktoriteettien vastustus.

K.salo.85 (keskustelu) 31. tammikuuta 2015 kello 13.00 (EET)[vastaa]

  • Englanti: ethnocultural noncompliance/ ethnocultural inadherence/ aracialism: Se, ettei kuulu johonkin rotuun, heimoon, metafyysiseen maailmankatsomukseen ja/tai kansalliseen identiteettiin ideologisista syistä. Monirotuisuus on ruumiillinen tila. Jos monirotuinen hyväksyy ruumiilliset ominaisuudet asianmukaisina sosiaalisina merkkeinä, hän ei ole etnokulttuurinen anti-konformisti.

Anarkistit eivät ole ainoita, jotka hylkäävät valtavirran sosiaalista lokerointia koskevat säännöt.