Keskustelu:Ampiaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Enkkuwikissä näyttää olevan hieman erilainen määritelmä, joten meidän artikkelimme oikeellisuus on osin kyseenalainen. Ehkä varmin lähde olisi jokin hyvä kotimainen hyönteiskirja, koska taaskaan ei ole edes selvää, että "wasp" ja "ampiainen" tarkoittaisivat samaa... --ML 13. elokuuta 2006 kello 18.51 (UTC)

Muutin interwikilinkin soittamaann artikkeliin en:Vespid, koska se tuntuisi vastaamaan paremmin sumenkielistä artikkelia. --MiPe (wikinät) 13. elokuuta 2006 kello 18.55 (UTC)

Jos ainoa perustelu oli tuo, palautan, koska kielilinkkejä ei laiteta artikkelien (mahdollisesti virheellisen) sisällön, vaan aiheen mukaan. Tarkoitus tässä oli selvittää, mitä käsite "ampiainen" suomenkielessä taksonomisesti tms. tarkoittaa (jos sillä on täsmällistä merkitystä lainkaan) ja onko se sama kuin englannin wasp. --ML 14. elokuuta 2006 kello 05.52 (UTC)
Ilmeisesti en ilmaissut itseäni riittävän tarkasti en-wikin artikkelissa Vespid on sama taksonominen luokittelu kuin suomenkielisessä artikkelissa ampiainen.Waspissa ei ollut. Joku olikin jo Vespid-artikkeliin pistänyt interwikilinkiksi suomenkielisen artikkelin ampiaisen. Tässä perustelut. --MiPe (wikinät) 14. elokuuta 2006 kello 05.57 (UTC)
Siis kysymys on siitä, onko tämän artikkelin määritelmä ampiaisista oikeellinen vai ei. Minä en sitä tiedä, siksi kysyin. Asia ei kuitenkaan varmaankaan ratkea laittamalla kielilinkki toiseen paikkaan. --ML 14. elokuuta 2006 kello 07.27 (UTC)
Juuri niin. Ampiaiset (Vespidae) on eräs Pistiäisten (Hymenoptera) heimo. Asian voit nähdä artikkelissa olevasta taksonomiataulukosta. MiPen laittama linkki oli aivan oikea, se kertoi samasta asiasta eli Vespidae-heimosta, joka suomeksi on ampiaiset. Ole hyvä, ML, äläkä palauta väärää linkkiä takaisin. --SM 14. elokuuta 2006 kello 05.59 (UTC)
"Ampiaiset (Vespidae) on eräs Pistiäisten (Hymenoptera) heimo. " Lähde? Ja ei, artikkelin oma taksonomiataulukko (jonka olen näköjään itse joskus tehnyt) ei varmaan käy lähteeksi. --ML 14. elokuuta 2006 kello 07.24 (UTC)
Katsopas ML mitä löytyy, kun pistät enwikin hakuun ”Vespidae”. Sen voin sanoa, että se ei ole wasp.--MiPe (wikinät) 14. elokuuta 2006 kello 09.13 (UTC)
Tarkemmin asiaa tutkittuani täytyy tunnustaa, että ML olikin oikeassa. Artikkelin taksoboksissa ja artikkelissa oli kuitenkin se virhe, että ampiaisten tieteellisen nimen väitettiin olevan Vespidae, vaikka se on yhteiskunta-ampiaisten tieteellinen nimi. Enwikin artikkelissa wasp sanotaan ”A wasp is any insect of the order Hymenoptera and suborder Apocrita that is not a bee or an ant" eli ampiainen on mikä tahansa hyönteinen pistiäisten lahkosta ja hoikkatyvisten alalahkosta, joka ei ole mehiläinen tai muurahainen. --MiPe (wikinät) 14. elokuuta 2006 kello 09.31 (UTC)
Niin sanotaan, mutta ei ole varmaa että wasp ja ampiainen tarkoittavat edes samaa, vaikka perinteinen sanakirjavastaavuus niillä onkin. Siksi ehdotin tarkistamista jostain suomalaisesta hyönteiskirjasta. Jollain luultavuudella voisi toki uskoa, että wasp ja ampiainen ovat sama käsite, eli ampiainen tarkoittaisi (-jos enwikiin on luottamista) "niitä pistiäisiä, jotka eivät ole muurahaisia tai mehiläisiä".--ML 14. elokuuta 2006 kello 09.44 (UTC)
Tarkistin asian Weilin+ Göösin vuonna 2000 painamasta kirjasta Maailman luonto:Eläimet:Selkärangattomat kirjan toimitus koostui suomalaisista ja pistiäisistä on kirjoittanut Kari Heliövaara, joten pidän tätä lähdettä melko luotettavana. --MiPe (wikinät) 14. elokuuta 2006 kello 09.50 (UTC)
No sitten se kaiketi on oikein. --ML 14. elokuuta 2006 kello 10.58 (UTC)


Pitäisiköhän artikkelissa mainita, että yleensä ”ampiaisella” tarkoitetaan nimenomaan yhteiskunta-ampiaisia. --MiPe (wikinät) 14. elokuuta 2006 kello 10.59 (UTC)

Artikkelin tietosanakirjamaisuudesta[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni kaiken johdannon jälkeen tulevan tekstin voisi siirtää Wikikirjastoon, koska se vaikuttaa hyvinkin opasmaiselta. --Juusomoro 19. heinäkuuta 2008 kello 16.09 (UTC)

Maa-ampiaiset[muokkaa wikitekstiä]

Ainakin yleiskielessä puhutaan usein "maa-ampiaisista". Voisiko tästä kertoa hieman artikkelissa? Termillä tarkoitettaneen ampiaislajeja, jotka tapaavat pesiä maassa. --Aulis Eskola (keskustelu) 17. toukokuuta 2018 kello 16.29 (EEST)[vastaa]