Keskustelu:Amerikan vallankumous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko sivun otsikko yleisesti tunnettu ja yksiselitteinen? Amerikassa on ollut monia muitakin vallankumouksia. Olisiko 'Yhdysvaltojen itsenäisyystaistelu' parempi termi? --Jgrr 6. kesäkuuta 2005 kello 21:35:33 (UTC)

Kannatan. Katsoin painetusta sanakirjasta ja siellä tämä ajanjakso oli otsikolla Itsenäisyystaistelu ja Yhdysvaltain perustaminen. Tuo Amerikka on muutenkin sanana vähän sellainen, että ainakin minä jokseenkin karsastan sen käyttöä ainoastaan Yhdysvaltoihin viittaavissa yhteyksissä. –Kooma 6. kesäkuuta 2005 kello 21:53:34 (UTC)
Amerikan vallankumous on erittäin vakiintunut historiallinen käsite, joka sisältää muutakin kuin itsenäisyystaistelun ja Yhdysvaltain perustamisen. Varmaankin juuri siksi moni muu on jo ennen artikkelin kirjoittamista jo tehnyt linkkejä juuri nimellä "Amerikan vallankumous", enkä muuten en olisi edes huomannut, että sivu puuttuu. "Amerikan vapaussota" on myös vakiintunut käsite. Sen sijaan voisi olla hyvä ajatus uudelleenohjata tuohon vakiintuneeseen käsitteeseen joitain teidän ehdottamianne termejä, jos uskotte monien käyttävän niitä hakusanoina. Onhan wikipediassa myös käsite "intiaanit", vaikka se on paljon harhaanjohtavampi.

Googlesta [1] löytyi 27 osumaa, onko se paljon vai vähän? --Jgrr 7. kesäkuuta 2005 kello 19:47:53 (UTC)

27 on paljon, koska "Pohjois-Amerikan vallankumous" ei esiinny kertaakaan. Lisäksi "American Revolution" on eri asia kuin "American Revolutionary War", katsokaa vaikka wikipediasta, ellette muuten usko (ja nimityksetkin ovat täsmälleen samat muillakin kielillä, joilla asiaa on käsitelty). Lisäksi termin vakiintuneisuudesta kertovat historiankirjat kautta aikojen ja se, että suomenkielisessä wikipediassa ennestään olleet linkit osoittivat tämän sivun puuttuneen (eikä esim. sivun "Amerikan vapaustaistelu", joka voisi kyllä olla hyvä linkittää tänne samoin kuin molempien "Pohjois-"alkuiset vastineet - siinä suhteessa kommenttinne ovat paikallaan).

Wikipediassa on 10 linkkiä sivuille "Amerikan vallankumous", niistä ilmeisesti 8 oli olemassa jo ennen kuin tuo sivu luotiin. Minulla ei ole mitään tekemistä niiden linkkien kanssa, kyseessä vain on kertakaikkiaan vakiintunut historiallinen käsite, jonka muuttaminen on yhtä järkevää kuin käsitteen "satavuotinen sota" (joka oikeasti kesti 114 vuotta) muuttaminen - se johtaa ihmisiä harhaan. Ihmisten on hyvä tietää, mitä termi "Amerikan vallankumous" (tai "United States of _America_") tarkoittaa, vaikka kyse onkin oikeasti "nykyisen Itä-USA:n alueen" eikä "Amerikan" tai "Pohjois-Amerikan" vallankumouksesta. Pohjois-Amerikkaan muuten kuuluu paitsi Kanada myös Väli-Amerikka (eli Keski-Amerikka ja saaret). Tosin "Amerikan vallankumouksen" ja sen seuraajien innoittamana suunnilleen koko Amerikassa tehtiin vallankumouksia mm. Simon Bolivarin johdolla, suurin osa näistä vasta vuosikymmeniä myöhemmin.