Keskustelu:Alennusvaihde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En tiedä autoista oikein mitään, mutta tarkoittaakos tämä samaa kuin vaihteen pienentäminen? --Omq 1. elokuuta 2008 kello 20.11 (UTC)

Ei.--J 1. elokuuta 2008 kello 20.14 (UTC)
Vaikka ihailen kollega J:n kaunopuheisuutta, lienee syytä vähän täsmentää. :-)
Eli "Ei ihan". Alennusvaihteella myös vaihteiden välitys pienenee, jolloin moottorista saadaan suurempi vääntömomentti pienilläkin kierroksilla. Pienempi välitys takaa taas sen, että esimerkiksi maastossa auton moottori ei sammu esteitä ylittäessä pienelläkään kaasulla ja vääntömomentti riittää pitämään moottorin käynnissä. Alennusvaihde on vähän niin kuin erittäin pieni ykkösvaihde, jota kannattaa käyttää vain erityisissä tilanteissa. --Jaakonam 1. elokuuta 2008 kello 20.23 (UTC)
Ok, kiitos informaatiosta :) --Omq 1. elokuuta 2008 kello 20.56 (UTC)
Tota ööh, "moottorista saadaan suurempi vääntömomentti pienilläkin kierroksilla" eikö siis moottorin vääntökäyrä pysykään vakiona kierroslukuun nähden? Jos mulla on moottori joka antaa esim. 150 Nm väännön 2000 r/min saako tuota lisättyä pelkästään vaihteistolla? En todellakaan tunne tätä aluetta. Argus 2. elokuuta 2008 kello 19.53 (UTC)
artikkelissa lisäksi "kiihtyvyys paranee, jolloin saadaan lisää vääntöä" onko noilla nyt tekemistä keskenään? Siis parempi kiihtyvyys lisää vääntöä? Jotenkin omituisesti asiaa lähestyvä artikkeli. Argus 2. elokuuta 2008 kello 19.59 (UTC)
Oli ehkä hieman epäselvästi ja harkitsemattomasti ilmaistu, myönnän. Otetaanpa siis uudestaan: moottorin voima välittyy paremmin vetäville pyörille alennusvaihteiston ansiosta, koska lisävälityksen ansiosta vaihteiston pyörintänopeus on hitaampi. Tällä voidaan sitten estää esim. renkaan sutimisen maastossa ja taata parhaan kitkan esteiden ylityksessä tai vetositkeyden esimerkiksi raskasta kuormaa vetäessä ylämäessä. --Jaakonam 2. elokuuta 2008 kello 20.20 (UTC)