Keskustelu:Aktion T4

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanhentuneen 'sterilisaation' sijasta pitäisi käyttää sanaa 'sterilointi'. Ehkä joku joka osaa, voisi muuttaa sen.

OK, muutettu. -- JeeJee 2. maaliskuuta 2006 kello 18.24 (UTC)

Teksti sisältää täysin perättömän viittauksen Josef Mengeleen ohjelman "johtohahmona". Kyseisenä ajankohtana 30-vuotias Mengele oli todistettavasti rivilääkärinä itärintamalla haavoittuen siellä vuonna 1942, eikä voinut olla millään tavalla tekemisissä ohjelman kanssa. Muutenkin Mengelen asema yliluutnanttia (myöhemmin kapteenia) vastaavassa SS:n sotilasarvossa ei ole mahdollistanut hänen toimimistaan minkäänlaisissa korkeamman tason johtotehtävissä. Lisäksi artikkelin viittaus Puolassa surmattujen tilastoon on tehty epärehelllisesti; suurelta osin arvioihin perustuva "tilasto" määrittelee ainakin 10000 uhrin kuolinsyyksi aliravitsemuksen, ja noin 6000 uhria on kuollut muilla tavoin. Artikkeli sen sijaan kertoo vain laajamittaisista teloituksista kaasukammioissa - luonnollisesti ilman luotettavaa lähdeviitettä.

Väärä tieto on väärää tietoa, vaikka se olisi hyvien tarkoitusperien vuoksi kanonisoitua. Pidetään fantasiat ja mielipidekirjoitukset omilla palstoillaan, eikö vain? Wikipedian luotettavuutta ei kannata murentaa ideologisista syistä.

Esitän artikkelia poistettavaksi, kunnes faktat on tarkastettu ja viitteistetty kunnollisesti.84.248.108.153 26. toukokuuta 2012 kello 21.51 (EEST)[vastaa]

Mengelen toimipaikka oli Rasse- und Siedlungshauptamt-SS (engl. "SS Race and Settlement Main Office") 1942 alusta haavoittumisen jälkeen. Operaatio Reinhard oli alkanut vähän ennen marraskuussa 1941 eli Mengele ei varmaankaan ollut mukana ohjelman _aloituksen_ kanssa, mutta aloittamisesta ei puhutakaan, vaan osallistumisesta. Toukokuusta 1943 lähtien Mengele toimi Auschwitzissa ja sillä hän toimi 1945 alkuun asti. --81.19.115.130 26. toukokuuta 2012 kello 22.16 (EEST)[vastaa]

Sähköpostipalautetta[muokkaa wikitekstiä]

Tämmöistä tuli:


Kyseinen wikipedia artikkeli on mielestäni täyttä propagandaa. Huomasin kuvan alkuperäisestä Hitlerin käskystä ja syötin tiedot google-kääntäjään.

"Empire Bouhler and Dr. Ned. Brandt entrusted with responsibility, the powers nasentlich su bestioneader physicians to expand so that terminally ill by human discretion can be gewuhrt on critical assessment of their disease state of mercy killing."

Google kääntäjä ei ihan kaikkea osaa kääntää, mutta vaikuttaa siltä käsky koskee vain kuoleman sairaita ja käsittelee armokuolemaa, huomatkaa myös sanat "kriittinen arviointi".

En osaa Saksaa, joten en uskalla lähteä artikkelia muokkaamaan, mutta vaikuttaa siltä, että koko artikkeli on törkeästi harhaanjohtava. Artikkelissa mainitaan parantumattomasti sairaiden olleen kohdehenkilöinä, mutta Hitlerin valtiopäivä kirje käsittelee vain kuolemansairaiden eutanasiaa ja sitäkin kriittisesti arvioiden.

Kannattaisi ymmärtää, että sodan voittaja kirjoittaa historian mieleisekseen ja se mitä toisesta maailmansodasta ja Saksasta kerrotaan on aika villiä salaliittoteoriaa. Käsittämätöntä miten ihmiset uskovat tuonlaiseen hollywood-kamaan.

artikkeli heittää myös aikamoista legendaa myös aiheen vierestä. Lähteitäkin kun katsoo, niin täytyy ihmetellä miten on annettujen lähteiden perusteella tultu artikkelissa näkyvään lopputulokseen.

Jos muokkaisin artikkelia, niin laittaisin sen käsittelemään vain itse Aktion_T4 käskyä, joka ilmeisesti on kuvassa näkyvä ruskea dokumentti. Jotta siitä voisi saada kattavan artikkelin, niin pitäisi luonnollisesti päästä käsiksi alkuperäiseen dokumenttiin, mikä ei taida olla mahdollista.

Ihmiset saattavat käyttää näitä lähteinä, niin eivät ne voi perustua huhuihin, vaan vahvistettavissa oleviin faktoihin.


Lisään korjattava mallineen, joku asiaa paremmin tunteva voi arvioida kuinka aiheellista kritiikki on. --Harriv (keskustelu) 16. syyskuuta 2012 kello 22.45 (EEST)[vastaa]

En meidän tarvitse alkuperäislähteisiin saakka mennä asioita selvitettäessä. Katsoin, mitä minun käsissäni olevat kirjat tästä sanoivat ja vertasin en-wikiin ja de-wikiin. Lisäsin viitteitä (joka kohtaan en löytänyt, joten säilytin viittetön-mallineen) Poistin korjattava-mallineen.--Kospo75 (keskustelu) 22. helmikuuta 2014 kello 18.51 (EET)[vastaa]