Keskustelu:Akselin huulitiiviste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akselitiiviste, Akselin huulitiiviste

[muokkaa wikitekstiä]

Hei, askeleita tiivistetään myös talinauhatiivisteillä. Talinauha kiristetään akseliin kierteellä tiivistepesään tiiviiksi. Puhutaan myös ”Poksitiivisteestä”.

Perinteinen kiinteä akselitiiviste talinauhatiivistyksellä. Perinteinen talipoksi kiinnitetään veneen vannasputkeen kierteellä ja poksissa olevalla laipalla veneen runkoon. Talipoksi toimii täten myös tukilaakerina potkuriakselille.

https://www.mepratuote.fi/product/o-35-mm-kiintea-talipoksi/

Vaikka yleisesti askeleita tiivistetäänkin ”akselitiivisteillä”, on tuo termi aika epäinformariivinen. Jos puhuttaisi Huulirengastiivisteestä, kuvaisi se paremmin minkälainen tiiviste on. Huulirengastiiviste (kauppanimi Stefa, joka on Stefan valmistama kuminen Huulirengastiiviste) asennetaan aina tiivistettävään aineeseen päin.

- Akselin huulitiiviste - Akselitiiviste - Huulirengastiiviste

- Talinauhatiiviste - Poksitiiviste

Mikä nimi antaa parhaan käsityksen tiivisteen ominaisuuksista?

Minusta, vaikka Akselitiiviste nimen käyttö on yleistynyt, se ei kerto itse tiivisteestä paljon mitään. Huulirengastiiviste kerto tiivisteen ominaisuuksista paljon enemmän. Aluksi ns. Akselitiiviste oli konetekniikanoppikirjoissa Huulirengastiiviste. Tämä nimi kertoo nykyisinkin hyvin tiivisteen ominaisuudesta. Harmi, että sen on syrjäyttänyt ”Akselitiiviste”. Salamijakk (keskustelu) 3. tammikuuta 2022 kello 19.39 (EET)[vastaa]