Keskustelu:Absoluuttinen sävelkorva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Faktat tarvitsisivat tarkistusta ja lähteitä. Noiden prosenttilukujen perusteella muusikoilla olisi yli 16 000 kertaa useammin absoluuttinen sävelkorva kuin ei-muusikoilla. Samoin väite, että muusikoiden lapsilla on useammin sävelkorvaa on minusta ennemminkin todiste siitä, että absoluuttinen sävelkorva on opittu eikä perinnöllinen ominaisuus. --Farside 10:51 marras 7, 2004 (UTC)

Artikkeli ehdottomasti vaatisi faktojen tarkistamista: varsinkin tuo 0,01% osuus (vaikkakin tiukimpien kriteereiden mukaan) kuulostaa epäilyttävältä --Jacofin 2. huhtikuuta 2006 kello 15.19 (UTC)
Enkkuwikistä: Active absolute pitch possessors in the United States number about 1 in every 10,000.[2] However, it has been measured to about 1/20 in other locations --Jacofin 2. huhtikuuta 2006 kello 15.20 (UTC)

Tekstissä esitetyt faktat on poimittu tieteellisistä julkaisuista ja lähteet löytyvät tekstin lopusta. Terv. kirjoittajaTempera 22. kesäkuuta 2006 kello 15.55 (UTC)

Vielä lisäys edelliseen: Länsimaissa tuo esiintyvyys näyttäisi tosiaan olevan luokkaa 1:10 000 ja länsimaalaisilla muusikoilla arvio vaihtelee eri tutkimuksissa 1 ja 20 prosentin välillä. Kuten mainitsin, on absoluuttisen sävelkorvan prevalenssi suurempi Aasiassa, mutta mitään kunnon laajaa tutkimusta en ole tästä asiasta saanut käsiini. Miyazakin tutkimuksessa (1998) 49 japanilaismuusikosta kuitenkin jopa puolella oli absoluuttinen sävelkorva.
Eri tutkimuksissa on siis käytössä erilaiset kriteerit absoluuttisen sävelkorvan määrittämiseen. Korva tulisi kuitenkin aina testata, sillä on havaittu, että ihmiset helposti yliarvioivat taitojaan juuri tässä asiassa. Kyselytutkimukset eivät siis ole luotettavia. Lisäksi tiukkoihin kriteereihin kuuluu mm. se, että instrumenttispesifi korva ei riitä - ei siis riitä, että tunnistaa äänenkorkeudet vain esim. pianoäänistä. Ei myöskään riitä, että tunnistaa yhden tai pari ääntä ja laskee loput niiden perusteella.
Tuo mainitsemasi englanninkielisen wikipedian teksti on nyt muuttunut ja tällä hetkellä siellä viitataan siihen, että esim. autisteilla tuo luku voi olla niinkin korkea. Autistit ovat ryhmä, jossa absoluuttista sävelkorvaa esiintyy poikkeuksellisen paljon. Tähän ei tiedetä tarkkaa syytä, mutta sen ollaan epäilty johtuvan perinnöllisyydestä sekä autistien analyyttisestä havaitsemistyylistä. Autistithan huomaavat yksityiskohdat muita ihmisiä helpommin ja ehkä he musiikissakin kiinnittävät huomionsa yksittäisiin säveliin eivätkä niinkään niiden välisiin suhteisiin.Tempera 22. kesäkuuta 2006 kello 17.09 (UTC)

Tiede-lehdessä 1/2014 on sivulla 60 kysymys absoluuttisesta sävelkorvasta ja etnomusikologian professorin (emer.) Timo Leisiön vastaus siihen. Hän mainitsee, että (a) "itse asiassa kaikilla ihmisillä on periaatteessa absoluuttinen sävelkorva" ja (b) "länsimaissa absoluuttinen sävelkorva on arviolta yhdellä kymmenestä". Erityisesti (b) näyttäisi olevan lievässä ristiriidassa WP:n artikkelissa mainitun 1/10.000-suhteen kanssa. Voisiko tämä suhde olla näin erilainen USA:ssa ja Länsi-Euroopassa? Vai olisiko kyseessä vain ero kriteerissä? - Onko artikkelia syytä täydentää Tiede-lehteen viitaten? Ola9 (keskustelu) 14. tammikuuta 2014 kello 13.35 (EET)[vastaa]