Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys (saks. Vereinigung der gegenseitigen Bauernhilfe, lyh. VdgB) oli Saksan demokraattisessa tasavallassa toiminut joukkojärjestö. Keskinäisen talonpoikaisavun järjestö kuului DDR:n Kansalliseen rintamaan. Se lähetti edustajia DDR:n parlamenttiin, Kansankamariin vuosina 1953–1960 ja uudelleen vuodesta 1986. Siellä se muodosti yhteisen parlamenttiryhmän kuluttajayhdistysten edustajien kanssa.

Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys sai alkunsa syksyllä 1945 Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeellä. Tuolloin maaseudun väestö alkoi järjestäytyä komiteoiksi maareformin ja talonpoikaisvaliokuntien perustamiseksi (Kommissionen für die Bodenreform und Bauernausschüssen). Kuten nimikin jo ilmoittaa, kyseessä oli useampi ryhmittymä, jotka tavoittelivat ennen muuta maareformia eli Preussin alueen vanhojen suurtilojen jakamista pientalonpojille ja maattomalle väestölle. Myöhemmin yksittäiset komiteat muodostivat yhteistyöelimekseen Saksan demokraattisen tasavallan talonpoikaisliitto ry:n (Bauernverband der Deutschen Demokratischen Republik e.V.). 22. ja 23. marraskuuta 1947 kokoontui yhdistyksen ylin päättävä elin, Saksan talonpoikaispäivät Itä-Berliinissä. Se päätti muuttaa yhdistyksen kiinteämmäksi talonpoikien ja maaseudun väestön yhteenliittymäksi, Keskinäisen talonpoikaisavun keskusyhdistykseksi. Marraskuussa 1950 se muodosti yhdessä Saksan maatalousosuuskuntien keskusliiton kanssa uuden sosialistisen joukkojärjestön, Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys/Talonpoikien toimintaosuuskunnat (Vereinigung der gegenseitigen Bauernhilfe/Bäuerliche Handelsgenossenschaften, lyh. VdgB/BHG). Vuodesta 1957 käytettiin yleisesti vain lyhennettä VdgB.

Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistyksen rooli oli merkittävä maareformin ja myöhemmin maatalouden kollektivisoinnin tukijana. Maareformin aikana se tuki pientilallisia eli "uustalonpoikia" (Neubauern) antamalla heille yhteiskäyttöön maatalouskoneita ja -laitteita, kuten esimerkiksi traktoreita ja puimureita. Kun pientilat myöhemmin yhdistettiin kollektiiveiksi, Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys tuki kollektiiveja antamalla niiden käyttöön maatalouskoneita (jotka usein oli takavarikoitu entisiltä suurtilallisilta) ja rakennuttamalla niille tarpeellisia tuotantolaitoksia. Maatalouden kollektivisoinnin jälkeen Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistyksen merkitys väheni, ja sen jäsenmäärä laski huomattavasti. Yhdistys kuitenkin jatkoi toimintaansa järjestämällä esimerkiksi kursseja ja koulutusta sekä luomalla kollektiiveille vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja kulttuuritarjontaa.

Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys sai DDR:ssä virallisen aseman. Se otettiin jäseneksi DDR:n kansalliseen rintamaan, ja se lähetti edustajia kunnanvaltuustoihin sekä piiri- ja alueneuvostoihin. Aika ajoin se lähetti edustajia myös maan parlamenttiin, Kansankamariin. Yhdessä Saksan demokraattisen talonpoikaispuolueen kanssa se mielsi itsensä maaseudun ja maaseutuväestön etujen ajajaksi. Käytännössä yhdistys katsoi täyttävänsa parhaiten tehtävänsä edistämällä maatalouden kollektivisointia ja DDR:n kollektiivitilojen, maataloudellisten tuotanto-osuuskuntien (Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaften, lyh. LPG) perustamista. Yhdistyksen tavoitteena oli sosialistisen maatalouden edistäminen ja maaseudun muokkaaminen sosialististen periaatteiden mukaisesti. Käytännössä se tuki sosialistisen yhteiskunnan rakentamista muiden joukkojärjestöjen tapaan.

Vuonna 1984 yhdistys määritteli itselleen kaksi tavoitetta. Se katsoi tehtäväkseen maataloustuotannon tehostamisen ja lisäämisen ja sen kautta DDR:n maatalousomavaraisuuden parantamisen sekä elintasoerojen kaventamisen maaseudun ja kaupunkien välillä. Samalla yhdistys määritteli itsensä DDR:n maanviljelijöiden ja puutarhanhoitajien edunvalvojaksi ja yhdyssiteeksi.

Saksojen yhdistymisen yhteydessä vuonna 1990 Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys hajotettiin ja sen tilalle perustettiin vapaaehtoisuuteen perustuvia maanviljelijöiden osuuskuntia. Maaliskuussa 1990 näiden yhdyssiteeksi perustettiin rekisteröity yhdistys, DDR:n talonpoikien liitto ry. (Bauernverband der DDR e.V.).

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Keskinäisen talonpoikaisavun yhdistys.