Kesä ’42

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kesä ’42
Summer of ’42
Ohjaaja Robert Mulligan
Käsikirjoittaja Herman Raucher
Tuottaja Richard A. Roth
Säveltäjä Michel Legrand
Kuvaaja Robert Surtees
Leikkaaja Folmar Blangsted
Tuotantosuunnittelija Albert Brenner
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 1971
Kesto 104 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kesä ’42 (Summer of ’42) on Robert Mulliganin ohjaama komediallinen draamaelokuva vuodelta 1971. Nostalgisessa kasvukertomuksessa 15-vuotias Hermie viettää sotavuosina kesäänsä Yhdysvaltojen itärannikon Nantucketin saarella kahden muun pojan kanssa ja ihastuu yksipuolisesti ystävälliseen nuoreen naiseen, jonka mies on rintamalla. Tarina perustuu käsikirjoittaja Herman Raucherin omiin muistoihin, jotka hän elokuvan saaman yllättävän hyvän yleisömenestyksen myötä sovitti myös romaaniksi.[1]

Elokuvan musiikin on säveltänyt Michel Legrand, joka palkittiin parhaan musiikin Oscarilla ja brittiläisellä Bafta-palkinnolla. Elokuva sai lisäksi kolme muutakin Oscar-ehdokkuutta (paras alkuperäiskäsikirjoitus, paras kuvaus ja paras leikkaus) sekä kaksi Golden Globe -ehdokkuutta (paras draamaelokuva ja paras ohjaus).[1].

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jennifer O’Neill  Dorothy  
 Gary Grimes  Hermie  
 Jerry Houser  Oscy  
 Oliver Conant  Benjie  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tv-ensiesityksen alla joulukuussa 1980 Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti, että elokuva on raikkaimmillaan alun lomanviettojaksoissa kuvatessaan kolmen murrosikäisen pojan sattumuksia, mutta vakavammassa loppujaksossa tarinan käsittely on hieman etäistä[2]. Myös Chicago Sun-Timesin Roger Ebertin mielestä koko elokuva on melko ulkokohtaista aikuisen miehen muistelua eikä oikein pääse nuorukaisen pään sisään tai aitoihin nuoruuden tunnelmiin[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kesä ’42 AllMoviessa. (englanniksi). Viitattu 9.1.2021.
  2. Fränti, Mikael: Mulliganin viehko Kesä 42. Helsingin Sanomat, 8.12.1980, s. 51. Näköislehti (maksullinen). Viitattu 9.1.2021.
  3. Summer of '42, ensi-ilta-arvio 1971, rogerebert.com. Viitattu 9.1.2021.