Kaunasin vanha kaupungintalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaunasin vanhan kaupungintalo.

Kaunasin vanha kaupungintalo sijaitsee Kaunasin vanhassakaupungissa raatihuoneentorin (kaupungintalontorin) keskellä. Se on suunniteltu ja rakennettu 1700-luvun lopulla.

Kaunasin avioliittotoimisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatihuoneen kellarissa on Kaunasin keramiikkamuseo ja yläkerrassa, entisessä kaupunginraadin (kaupunginvaltuuston) salissa on Suomen maistraattia vastaava avioliittojen vihkimis- ja rekisteröimistoimisto, joka oli samassa paikassa jo Liettuan sosialistisen neuvostotasavallan aikana. Liettuassa uskonnollisilla yhteisöillä ei ole oikeutta oman vihkitoimituksensa yhteydessä vahvistaa avioliittoa oikeudelliseksi valtiossa sitovaksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tai Suomen ortodoksisen kirkon tapaan. Uskonnollinen vihkiminen on siten viranomaisen vahvistettava erikseen oikeudelliseksi sitovaksi sopimukseksi. Toisen tai molempien vihittävistä on oltava Kaunasista, jotta vihkiminen voidaan suorittaa vanhassa kaupungintalossa. Vihkitoimitukseen on varauslista, jota hoitaa yksityinen yritys, ja yhden avioparin vihkimiseen varataan kymmenen minuuttia aikaa.

Kaunasin keramiikkamuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan kaupungintalon kellarissa on Kaunasin keramiikkamuseo, jossa on keramiikkaa, esimerkiksi ruukkuja 1400-luvulta, mutta myös nykyaikaista keramiikkataidetta.

Raatihuoneentori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatihuoneentorin ympärillä on muun muassa jesuiittakirkko, Mainoriksen museo ja Kaunasin viestintämuseo. Kaupungintalon itäpuolella on kaupungin järjestämä avoin langaton lähiverkko. Raatihuoneen itäseinän ja kadun välissä on telttakatoksinen ulkoilmaravintola, johon tarjoillaan kadun ylitse liettualaisravintolasta. Alueella on myös maksullisia pysäköintipaikkoja, johon avoin langaton lähiverkko ulottuu.