Kaksikylkiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksikylkiset
Kaksikylkisiä eläimiä
Kaksikylkisiä eläimiä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläimet Animalia
Kladi: Parahoxozoa
Kladi: Planulozoa
Kladi: Kaksikylkiset
Bilateria
Hatschek, 1888[1]
Katso myös

  Kaksikylkiset Wikispeciesissä
  Kaksikylkiset Commonsissa

Kaksikylkiset (Bilateria) on sellaisten eläinten ryhmä, joilla on alkiona kaksipuoleinen symmetria eli toisin sanoen eläimiä joilla on vasen ja oikea puoli, jotka ovat toistensa peilikuvia. Tämä tarkoittaa myös, että niillä on pää ja häntä (etu-taka-akseli) sekä vatsa ja selkä (vatsa-selkäakseli). Lähes kaikki ovat kahdenvälisesti symmetrisiä myös aikuisina; merkittävin poikkeus on piikkinahkaiset, jotka eivät ole kaksipuolisesti symmetrisiä aikuisina, mutta ovat kahdenvälisesti symmetrisiä alkionkehityksen aikana.

Kaksikylkiset jaetaan usein kahteen ryhmään, alkusuisiin (Protostomia) ja jälkisuisiin (Deuterostomia). Lisäksi kaksikylkisiin kuuluu Xenacoelomorpha-pääjakso, joka on toisinaan luokiteltu joko alku- tai jälkisuisiin, mutta uusimpien tutkimusten mukaan se ei kuulu kumpaankaan. Tällöin Xenacoelomorpha, jolta puuttuvat nefridiot, on kaikkien muiden kaksikylkisten, niin sanotun Nephrozoa-kladin, sisarryhmä.[2]

  1. Bilateria (bilaterians) BioLib.cz. Viitattu 15.9.2022.
  2. Cannon, Johanna Taylor et al.: Xenacoelomorpha is the sister group to Nephrozoa. Nature, 3.2.2016, 530. vsk, nro 7588, s. 89–93. doi:10.1038/nature16520. ISSN 1476-4687. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bilateria