Kaiser-Wilhelm-Nationaldenkmal

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väritetty valokuva muistomerkistä vuoden 1900 tienoilla.
Muistomerkin paikka vuonna 2006 kuvattuna.

Kaiser-Wilhelm-Nationaldenkmal (Keisari Vilhelmin kansallismuistomerkki) oli Berliinin keskustassa Schlossplatzin reunalla Berliinin kaupunkilinnaa vastapäätä sijainnut Saksan keisari Vilhelm I:n muistomerkki.

Valtava muistomerkki rakennettiin vuosina 1895–1897. Sen tieltä purettiin nimellä Schlossfreiheit tunnettu historiallinen talorivi. Muistomerkki käsitti kaikkiaan 76 metriä pitkän ja 38 metriä leveän alueen. Siihen kuului keisari Vilhelmiä esittänyt ratsastajapatsas, jonka taustalla kiersi puolikaaren muotoinen pylväikkö. Kokonaisuuden suunnittelivat kuvanveistäjä Reinhold Begas sekä arkkitehdit Gustav Halmhuber ja Ernst von Ihne. Rakennelma vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa ja se purettiin kokonaan yhdessä kaupunkilinnan kanssa vuonna 1950. Muistomerkin sokkeli on edelleen olemassa jokirannassa ja siitä pystyy hahmottamaan sen alkuperäisen muodon ja mittasuhteet.[1] Lisäksi kaksi ratsastajapatsaan jalustaa koristaneista leijonapatsaista on nykyään Itä-Berliinin eläintarhassa.

Saksan liittopäivät päättivät vuonna 2007, että keisari Vilhelmin muistomerkin paikalle tullaan pystyttämään Saksan jälleenyhdistymiselle omistettu ”Vapauden ja yhtenäisyyden muistomerkki” (Freiheits- und Einheitsdenkmal).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fundamentgewölbe des ehemaligen Nationaldenkmals für Kaiser Wilhelm I. (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 12.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]