Kävelemisen taito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teoksen kirjoittaja Henry David Thoreau.

Kävelemisen taito (engl. Walking) on Henry David Thoreaun essee kävelemisestä ja luonnosta. Se ilmestyi ensimmäisen kerran The American Monthlyn kesäkuun numerossa 1862. Esseessä ylistetään villiä ja vapaata luontoa. Aloituskappaleessa kirjoitetaan:

»Haluan lausua sanan Luonnon puolesta, täydellisen ja alkuperäisen vapauden puolesta vastakohtana kansalaisen vapaudelle ja sivistykselle. Haluan tarkastella ihmistä Luonnon asukkaana tai sen erottomattomana osana pikemmin kuin yhteiskunnan jäsenenä. Haluan esittää äärimmäisen kannanoton, jolloin voin lausua sen painokkaasti, sillä sivilisaation esitaistelijoita on kylliksi: kirkkoherra ja koululautakunta ja jokainen teistä pitää siitä huolen.»

Thoreau kirjoittaa luonnossa kävelemisen nautinnosta ja kertoo välttävänsä teitä ja kaupunkeja. Villin luonnon lisäksi kirjoittaja myös ylistää luonnonmukaista ihmistä. Thoreau esittää, että ihmisellä on aina ollut historiansa aikana halu vaeltaa nimenomaan idästä länteen.

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thoreau, Henry David: Kävelemisen taito. Suomentanut Markku Envall. Helsinki: Jack-in-the-Box, 1997. ISBN 952-5019-04-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Walking (englanniksi)