Käärmetähdet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käärmetähdet
Hietakäärmetähti (Ophiura ophiura)
Hietakäärmetähti (Ophiura ophiura)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Piikkinahkaiset Echinodermata
Luokka: Käärmetähdet
Ophiuroidea
Gray, 1840
Lahkot[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Käärmetähdet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Käärmetähdet Commonsissa

Käärmetähdet (Ophiuroidea) ovat piikkinahkaisia, meritähtien lähisukulaisia. Niiden sakarat ovat paljon ohuempia ja notkeampia kuin meritähdillä.[2] Sakaroidensa avulla käärmetähdet luikertelevat pitkin merenpohjaa ja kallionkoloja. Useimmilla käärmetähdillä on viisi sakaraa ja kolikkomainen keskivartalo. Suurimpien käärmetähtien sakarat eli lonkerot voivat kasvaa 60 cm pitkiksi.

Nykyiset käärmetähdet jaetaan kolmeen lahkoon ja 17 heimoon. Niitä tunnetaan noin 2 000 lajia, mutta koska ne elävät yleisesti yli 500 metrin syvyydessä, tuntemattomia lajeja lienee vielä paljon.

Käärmetähdet liikkuvat ruiskuttamalla vettä sakaroissaan olevien reikien läpi. Jos sakara tarttuu kiinni kivenkoloon tai pedon suuhun, käärmetähti voi katkaista sen ja luikerrella vielä pakoon.[3]

Käärmetähtiä elää kaikilla maailman merillä Jäämeriltä tropiikkiin asti.[2]

Pienemmät käärmetähdet, etenkin ruskeankirjava Ophiolepis superba ovat suosittuja riutta-akvaarion asukkaita. Vihreänsävyinen Ophiarachna incrassata on peto, ja saattaa koitua turmioksi muille akvaarion asukkaille.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timothy D. O’Hara, Sabine Stöhr, Andrew F. Hugall, Ben Thuy & Alexander Martynov: Morphological diagnoses of higher taxa in Ophiuroidea (Echinodermata) in support of a new classification. European Journal of Taxonomy, 2018, 416. vsk. Artikkelin verkkoversio Viitattu 31.8.2022. (englanniksi)
  2. a b Introduction to the Ophiuroidea Berkeley
  3. Subclass Ophiuroidea Animal Diveristy Web
  4. Brittle and Basket Stars, Class Ophiuroidea Wet Web Media

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]