Juustokehä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juustokehä tai juustomuotti on perinteisesti puusta koverrettu tai koottu kehikko, jonka pohjan kuviot antavat maitojuustolle koristeellisen pinnan. Juustokehään on saattanut kuulua myös kansi, jonka päälle juuston tiivistymistä edesauttava paino on sijoitettu.[1][2]

Suomessa kehät ovat yleensä suorakaiteen muotoisia, mutta Ruotsissa ja Suomen Lapissa tavataan myös pyöreitä malleja.[1] Korkeita juustomuotteja on voitu käyttää myös pääsiäispashan valmistamisessa.

Perinteisesti juustomuotin pohja on koverrettu käsityönä taltalla, puukolla tai lovileikkausveitsellä. Kaunis juustomuotti on ollut näyte tekijänsä kädentaidoista ja talon arkiesineiden muotoilusta; vanhoja juustomuotteja on esillä esimerkiksi paikallista tai alueellista kulttuuriperintöä esittelevissä kotiseutu- ja erikoismuseoissa.[3][1][2]

Sittemmin erilaisten jyrsimien käyttö on yleistynyt. Jyrsinkoneella voidaan tehdä kehän pohja tekemällä malline, jossa on symmetrisen kuvion neljännes. Jyrsittäessä mallinetta kierretään jyrsimiskertojen välillä neljänneskierros.

Uudemmat juustomuotit on voitu valmistaa myös muista materiaaleista kuten muovista.

Kuvia juustokehistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Aineiston selaus: Juustonvalmistus (53 kohdetta) (esimerkkejä museokokoelmiin kuuluvista juustokehistä eil juustomuoteista) suomenmuseotonline.fi. Viitattu 27.7.2016.
  2. a b Juustokehä (Emil Cedercreutzin museon tammikuun kuukauden esine) Tammikuu 2015. harjavalta.fi. Viitattu 27.7.2016.
  3. Maria Bonnor: Museot jakautuvat kahteen kastiin – mitä virkaa on rukinlapoja esittelevillä paikallismuseoilla? 7.7.2015. yle.fi. Viitattu 27.7.2016.