Julma meri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Julma meri (engl. The Cruel Sea) on brittiläisen kirjailija Nicholas Monsarrattin kirjoittama romaani. Kirja on filmatisoitu kertaalleen vuonna 1953. Elokuvassa Ericsonia näyttelee Jack Hawkins.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teoksen keskiössä on brittiläinen merikapteeni ja meriupseeri, reservin kapteeniluutnantti, myöhemmin komentajakapteeni George Ericson ja hänen lähin miehensä, vapaaehtoisreservin aliluutnantti, myöhemmin kapteeniluutnantti Keith Lochart.

Miehet kohtaavat juuri ennen sotatoimien alkua kun heidän ensimmäinen aluksensa, uudentyyppinen korvetti HMS Compass Rose astuu palvelukseen.

Kirja kuvailee miesten elämää joskus yksityiskohtiinkin mennen. Muut henkilöt - röyhkeä australialainen luutnantti James Bennett, arka ja heikko aliluutnantti Gordon Ferraby, hienostunut luutnantti John Morell, veteraanipursimies James Tallow - jäävät pintapuolisiksi. Monet heistä katoavatkin tarinasta luonnollisella tavalla: Bennett luhistuu ensi matkan jälkeen ja vapautetaan palveluksesta, Ferraby kadottaa järkensä aluksen tuhoutuessa, Morell ja Tallow kuolevat samalla kertaa...

Uusi alus, River-luokan fregatti HMS Saltash (elokuvassa Saltash Castle) jää pintapuoliseksi.

Sota on toisarvoinen tässä tarinassa: kahtakin sukellusveneen upotusta ja toisesta otettuja vankeja kuvaillaan hiukan, mutta yleensä ottaen tarina käsittelee vain miehiä. Muutamat naishahmot - poikkeuksena Ericsonin puoliso Grace - kuvaillaan nopeina pikakuvina ja he katoavat kuvasta äärimmäisen nopeasti.

Kirjailija sanookin esipuheessaan:

»Tämän tarinan sankareita ovat miehet. Ainoita sankarittaria ovat laivat ja ainoa roisto on julma meri itse»

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]