Juhana Petter Valkola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juhana Petter Valkola (1841 Muhos - 1892) oli talonpoikaissäädyn valtiopäivämies vuosien 1877-1878 valtiopäivillä Oulun tuomiokunnasta.

Valtiopäivämiehenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkola valittiin valtiopäivillä valitsijamieheksi sekä yhdistetyn valtiovarain- ja talousvaliokunnan jäseneksi. Tämän lisäksi hän toimi tilapäisten valiokuntien jäsenenä. Valtiopäivätoiminaan Valkola anoi, että asetuskokoelma jaettaisiin maksutta kaikille kunnallishallituksille ja että kansakoulujen perustamista tuettaisiin tehokkaammin sekä että kansakoulun opettajien ja opettajattarien palkkoja parannettaisiin. Hän oli mukana myös anomassa, että Oulusta rakennettaisiin Oulujärvelle rautatie. Lisäksi hän kannatti anomusta, jonka mukaan Pohjois-Suomen suo- ja niittymaiden kuivattamiseksi kunnille myönnettäisiin valtionlainoja.

Työskentely Muhoksen kunnallishallinnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhoksella Valkola toimi kunnan kirjurina 26 vuotta, kuntakokouksen puheenjohtajana 17 vuotta sekä kunnan lainajyvästön hoitajana miltei 30 vuotta. Lisäksi hän toimi kunnan paloapuyhtiön johtokunnan esimiehenä pidempään kuin kaksikymmentä vuotta. Oulujoen lohenpyyntiyhtiön kirjurina hän toimi Muhoksella 26 vuotta ja kirkonisännöitsijänä 13 vuotta.

Muhoksen ensimmäinen kansakoulu 1875 perustettiin pääasiassa hänen ansiostaan. Valkola lisäksi tuki pastori, myöhemmin rovasti, Vilho Lindstedtin pyrkimyksiä perustaa yksityinen suomenkielinen oppikoulu Ouluun. Valkola lahjoitti tähän tarkoitukseen varojaan ja hankki myös muiden lahjoituksia. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Talonpoikaissäädyn historia Suomen valtiopäivillä 1809-1906, II osa, sivu, Viljo Hytönen, Tietosanakirja-Osakeyhtiö, Tietosanakirja-Osakeyhtiön kirjapaino, Helsinki, 1923, Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistyksen kirjaston kirja, 2011