Joutsan Pommi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joutsan Pommi on vuonna 1916 perustettu joutsalainen urheiluseura. Nykyään seuran toiminta keskittyy pääasiassa yleisurheiluun ja maastohiihtoon sekä kuntourheiluun, mutta seuran ohjelmassa on sen historian aikana ollut yli 20 urheilumuotoa. Pommi perustettiin alun perin Joutsan Nuorisoseura ry:n voimistelu- ja urheilujaostoksi[1].

Seuran merkittävimpiä vuosittaisia tapahtumia ovat Joutsan Hiihdot sekä Joutsan Joutopäivät yhteydessä järjestettävä Joutohölkkä. Kesällä järjestetään alueellisia sekä kansallisia yleisurheilukilpailuja. Vuonna 2017 seura järjesti yhdessä Joutsan kunnan kanssa hiihdon Keski-Suomen maakuntaviestin.

Pommi oli maastohiihdon kilpaurheilussa vuonna 2005 Suomen paras seura. Menestys juontui pitkälti seuraan vuonna 2002 perustetun Hiihtotiimin varaan. Tunnetuimpia Joutsan Pommin riveissä hiihtäneitä ovat Mika Myllylä, Sami Repo, Matti Heikkinen, Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen (o.s. Lassila). Omista juniorihiihtäjistä kansallista arvokisamenestystä ovat saavuttaneet viime vuosikymmeninä mm. Petri Teittinen, Tomi Oittinen, Tuuli Liukkonen sekä ampumahiihtäjät Suvi Minkkinen ja Noora Pura . Muita seuroja nykyisin edustavia Pommin kasvatteja ovat Riikka-Liisa sekä Veli-Matti Räsänen.

Yleisurheilussa seuran kulta-aikaa olivat 1960-70 -luvut. Tuolloin seuralla oli mm. maaottelu- sekä arvokisaedustajia. Arvokisoissa mukana olivat keskimatkojen juoksija Juhani Sams sekä pituushypyssä Heikki Mattila. Kansallisesti menestyneitä Pommin edustajia ovat viime vuosikymmenten aikana olleet kymmenottelija Janne Lahtinen sekä korkeushyppääjä Tommy Heino.

Vuoden 2006 90-vuotisjuhlien jälkeen seura on keskittynyt omaan junioritoimintaan hiihdossa ja yleisurheilussa. Kansallisesti menestyneitä hiihtäjiä on ollut sekä junioreissa, että ikämiessarjoissa. Yleisurheilussa toimintamuotoina ovat olleet kesäiset yleisurheilukoulut sekä viime vuosina läpi vuoden toiminut junioreiden harjoitusryhmä. Seuran urheilijat ovat saavuttaneet yleisurheilussa piirin- ja aluemestaruuksia.

Seuran puheenjohtajana on syksystä 2015 asti toiminut Marko Hartonen[2]. Seura juhli satavuotista taivaltaan 29.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] Joutsan Pommin internet-sivut
  2. Joutsan Seutu | Marko Hartosesta Pommin puheenjohtaja joutsanseutu.fi. Viitattu 20.2.2017.