José Hernández

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Hernández
Jose Hernandez astronaut.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 7. elokuuta 1962 (ikä 58)
Yhdysvallat French Camp, Kalifornia
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti insinööri
Ura
Tyyppi NASAn astronautti
Aika avaruudessa 14 päivää
Lennot
STS-128 STS-128

José Moreno Hernández (s. 7. elokuuta 1962 French Camp, Kalifornia, Yhdysvallat) on meksikolaiset sukujuuret omaava yhdysvaltalainen insinööri ja NASAn astronautti.

Hernández pitää Stocktonia kotikaupunkinaan Kaliforniassa. Hänen perheensä on alun perin La Piedadista, Michoacánista, Meksikosta.[1] 25. elokuuta 2009 Hernández sanoi keskustelussaan Meksikon presidentti Felipe Calderónin kanssa, että hän asui puolet elämästään La Piedadissa ja puolet Yhdysvalloissa.[2] Lapsena Hernández työskenteli yhdessä perheensä kanssa Kalifornian pelloilla keräten satoa ja siirtyen kaupungista toiseen. Hän kävi useita kouluja ja oppi puhumaan englantia vasta 12-vuotiaana.[3] Hernández osallistui 29. elokuuta 2009 laukaistulle avaruussukkulalennolle STS-128. Hernández toimi myös Johnsonin avaruuskeskuksen Materials and Processes osaston johtajana. Hän kehitti aikaisemmin digitaalista mammografialaitteistoa Lawrence Livermore National Laboratoryssa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • B.S., sähkötekniikka, University of the Pacific, 1984.
  • M.S., sähkötekniikka ja ohjelmistotuotanto ("Electrical & Computer Engineering"), University of California-Santa Barbara, 1986.

Hernández työskenteli vuosina 1987–2001 Lawrence Livermore National Laboratoryssa, Livermoressa, Kaliforniassa.

Hernández on naimisissa ja hänellä on viisi 6–14-vuotiasta lasta. Puoliso Adelalla on meksikolainen ravintola nimeltään Tierra Luna Grill ("Maa Kuu Grilli"). [4]

Ura NASAssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 Hernández liittyi Johnsonin avaruuskeskukseen Houstonissa, Texasissa. Hän tutki ja kehitti avaruusaluksien ja lentokoneiden rakenteissa, voimalähteissä ja työntöjärjestelmissä käytettyjä materiaaleja sekä tutki säteilyn vaikutusta sähköjärjestelmiin. Hän valvoi ja testasi myös alihankkijoiden käyttämiä materiaaleja.

Hernández valittiin toukokuussa 2004 NASAn astronauttikoulutukseen, minkä hän suoritti helmikuussa 2006. Peruskoulutuksen jälkeen hänet nimitettiin Kennedyn avaruuskeskukseen avaruussukkuloiden laukaisu- ja laskeutumisvalmistelujen tukitehtäviin. Hän työskenteli lukuisissa teknisissä tehtävissä ennen kuin hänet 15. heinäkuuta 2008 valittiin 29. elokuuta 2009 laukaistun avaruussukkulalento STS-128:n tehtäväspesialistiksi. Kiertoradalla ollessaan hän kertoi Twitterissä kokemuksistaan. [5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta José Hernández.