John C. Woods

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John C. Woods Nürnbergissä vuonna 1946.

John Clarence Woods (5. kesäkuuta 191121. heinäkuuta 1950) oli yhdysvaltalainen ylivääpeli, joka toimi Nürnbergin oikeudenkäynneissä tuomittujen natsi-Saksan johtajien teloittajana. Kuolemantuomiot pantiin toimeen 16. lokakuuta 1946.

Woods palveli Yhdysvaltain laivastossa lyhyen aikaa 1930-luvun taitteessa, mutta hänet erotettiin luvattoman poissaolon takia. Hänet myös diagnosoitiin henkisiltä ominaisuuksiltaan heikosti palvelukseen kelpaavaksi.[1] Tämän jälkeen hän työskenteli rakennustyömailla ja rehukaupassa Kansasissa. Toisen maailmansodan aikana Woods pääsi Yhdysvaltain armeijan huoltotehtäviin, ja kun sodan lopulla armeija alkoi etsiä vapaaehtoista teloittajaa tulevia oikeudenkäyntejä varten, Woods ilmoittautui. Hän kertoi värvääjille toimineensa aiemmin avustajana Teksasissa ja Oklahomassa toimeenpannuissa kuolemantuomioissa, mutta tästä ei ole muuta näyttöä kuin Woodsin oma kertomus. Armeija ei tarkistanut väitteiden todenperäisyyttä.[2] Woodsia käytettiin teloittajana myös amerikkalaisten omissa sotaoikeuksissa, joissa tuomittiin kuolemaan yhdysvaltalaisia sotilaita Ranskassa vuosina 1944–1945.[2]

Nürnbergissä Woodsin työn laatu ei ollut kovin ammattimaista, sillä osa hirtetyistä ei kuollut niskan katkeamiseen vaan kuristumalla.[3] Hirttolavan luukku oli mahdollisesti liian ahdas, koska jotkut tuomitut kolhivat kasvojaan luukun reunaan pudotessaan alas.[1] Myöhemmässä haastattelussa Woods kuitenkin kertoi olevansa ylpeä suorittamastaan palvelustehtävästä.[3]

Woods kuoli tapaturmaisesti sähköiskuun Enewetakin atollilla vuonna 1950 yrittäessään korjata valaisinta.[1] Hänet on haudattu Toronto-nimiselle paikkakunnalle Kansasin osavaltiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c MacLean, French L.: John C. Woods The Fifth Field. Viitattu 8.4.2017. (englanniksi)
  2. a b Vitz, Traugott: The Executioner At War: Soldiers, Spies and Traitors (pdf) Kriminalia.de. Viitattu 8.4.2017. (englanniksi)
  3. a b Zeller Jr., Tom: The Nuremberg Hangings – Not So Smooth Either The New York Times. 17.1.2007. Viitattu 8.4.2017. (englanniksi)