Johann Gottlieb Goldberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johann Gottlieb Theophilus Goldberg (14. maaliskuuta 1727 Danzig15. huhtikuuta 1756 Dresden) oli saksalainen cembalisti ja säveltäjä. Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, BWV 988, on nimetty hänen mukaansa.

Goldberg oli Bachin oppilaana vuosina 1733–1746 ja Bach ylisti häntä älykkäimmäksi ja työteliäimmäksi oppilaakseen. Goldbergin kerrotaan osanneen soittaa hyvin vaikeita teoksia suoraan nuoteista (”prima vista”) ilman harjoittelua ja hän oli myös erityisen taitava improvisoija. Jo teini-ikäisenä hän toimi Venäjän suurlähettilään kreivi Hermann Carl von Kaiserlingin hovicembalistina Dresdenissä.

Johann Nikolaus Forkelin Bach-elämäkerran mukaan kreivi von Kaiserling kärsi unettomuudesta ja pyysi Bachia säveltämään Goldbergin soitettavaksi jotakin ”rauhoittavaa ja hyväntuulista” musiikkia unettomia öitään varten. Bachin säveltämä kolmenkymmenen variaation kokoelma sai myöhemmin lisänimen ”Goldberg-muunnelmat” ensimmäisen esittäjänsä mukaan. Musiikkitieteilijät tosin epäilevät tarinan todenperäisyyttä muun muassa teoksesta puuttuvan omistuskirjoituksen takia.

Goldberg oli myös lahjakas konserttojen ja klaveerimusiikin säveltäjä, jonka ura jäi lyhyeksi, sillä hän kuoli vain 29 vuoden ikäisenä.