Jet lag

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee aikaerorasitusta. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.

Jet lag eli aikaerorasitus liittyy pitkiin itä-länsisuunnassa tapahtuviin lentomatkoihin. Esimerkiksi Suomesta Yhdysvaltoihin matkustettaessa syvän unen osuus lisääntyy alkuyöstä, mutta toisaalta varhainen aamuherääminen on tavallista.

Selvemmin jet lagin oireet tulevat esiin lennettäessä lännestä itään.[1] Tällöin päiväaikainen väsymys on tavallista ja myös yöuni häiriintyy. Jos kyseessä on vain yhden tai kahden vuorokauden matka, omia nukkumistottumuksia ei kannata muuttaa. On parempi vaikka valvoa tavallista enemmän.

Jos määränpäässä ollaan pidempään, aikaeroon sopeutumista voidaan nopeuttaa parhaiten siirtymällä välittömästi määränpäähän saavuttua kyseiseen aikaan. Aikuisen tulisi mennä nukkumaan vasta kello 22–24 paikallista aikaa ja nousta aamulla normaaliin aikaan vuoteesta. Runsas liikunta ulkoilmassa auttaa aikaeroon sopeutumisessa. Heräämisen jälkeen onkin suositeltavaa käydä kävelyllä tai juoksulenkillä ulkoilmassa. Pitkien päiväunien nukkumista on vältettävä. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää unilääkettä määränpäässä kahtena tai kolmena iltana. Myös lyhytaikainen melatoniinin käyttö voi nopeuttaa aikaeroon sopeutumista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Partinen, Markku: Aikaerorasitus (jet lag) Terveyskirjasto. 1.8.2012. Duodecim. Viitattu 14.5.2015.
  2. MTV3.fi - Matkailu: Minimoi jet lag