Jeeves

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Reginald Jeeves on englantilaisen kirjailijan P. G. Wodehousen luoma kuvitteellinen hahmo. Jeeves on Bertie Woosterin herrasmiespalvelija, joka älykkyydellään ratkoo isäntänsä tai tämän ystävien ongelmia. Jeeves on varsinaisesti palvelija, joskin hän tarvittaessa pystyy hoitamaan myös hovimestarin, kokin, baarimikon tai "juoksupojan" virkaa.

Wodehouse nimesi hahmon englantilaisen kriketinpelaajan Percy Jeevesin (1888–1916) mukaan.

Kustannusosakeyhtiö Teos ilmoitti toukokuussa 2009 aloittavansa Wodehousen Jeeves-tarinoiden uusien suomennosten julkaisun,. Syyskuussa 2009 ilmestyi sarjan ensimmäinen kirja, jonka nimi on Kiitos, Jeeves ja se koostuu tarinoista "Right Ho, Jeeves", "Thank You, Jeeves" sekä novellista "Jeeves Makes An Omelette".[1] Syyskuussa 2010 ilmestyi sarjan toinen teos, jonka nimi on Hiiop, Jeeves, ja se koostuu tarinoista "Hiiop, Jeeves", "Huomenta, Jeeves" sekä "Bingo pulassa". Kolmas osa Hyvää joulua, Jeeves! julkaistiin syyskuussa 2011. Uudet suomennokset ovat Kaisa Siveniuksen käsialaa.

Televisiosarjassa Kyllä Jeeves hoitaa Jeevesiä esitti Stephen Fry, ja Bertie Woosterina nähtiin Hugh Laurie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.