Jarruvalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henkilöauton huomiovalot (alapuolella) ja jarruvalot (yläpuolella).
Ajoneuvovalaisinpolttimo, jossa on erilliset hehkulangat jarru- ja huomiovalolle.
Mittaristossa sijaitseva jarrujen varoitusvalo.

Jarruvalo on ajoneuvossa oleva punaista valoa taaksepäin lähettävä valaisin. Sen tehtävä on osoittaa, milloin ajoneuvo aloittaa jarrutuksen. Jarruvalot vähentävät peräänajon riskiä merkittävästi, koska niiden ansiosta takana oleva kuljettaja havaitsee edelläajavan jarrutuksen nopeammin. Jarruvalojen toiminta on kytketty suoraan jarrupolkimeen, eli jarruvalot palavat aina kun jarrupoljinta painetaan. Käsijarrun kytkeminen ei kuitenkaan aiheuta takajarruvalojen syttymistä. Jarruvalaisimen lampun tehon tulee olla vähintään viisi wattia,[1] mutta yleisesti käytetään 21 watin jarruvalopolttimoita, koska jarruvalon on oltava erottuva myös kirkkaassa päivänvalossa. Jarruvalaisimia tulee olla takana vähintään kaksi kappaletta sijoitettuna ajoneuvon molemmin puolin.

Keskijarruvalaisin on punaista valoa taaksepäin näyttävä jarruvalo, joka sijaitsee ajoneuvon takana keskellä ja muita jarruvaloja korkeammalla. Sen tulee toimia samanaikaisesti muiden jarruvalojen kanssa, eikä sitä saa peittää esimerkiksi tummennuskalvolla. Mikäli keskijarruvalo asennetaan takalasin sisäpuolelle, se ei saa heijastaa valoa eteenpäin eikä saa peittää näkyvyyttä taakse häiritsevästi. Keskijarruvalo on pakollinen 1. lokakuuta 2000 jälkeen käyttöönotetuissa henkilöautoissa ja vapaaehtoinen sitä aiemmin käyttöönotetuissa autoissa.[2]

Keskijarruvalaisimissa käytetään esimerkiksi hehkulamppuja, LED-valaisimia tai neonputkia. Kaikissa on tavoitteena nopea syttyminen ja kirkas valo, joka välittää tiedon jarruttamisesta tehokkaasti takanatulevan ajoneuvon kuljettajalle. Huomiovaloista erillään olevan keskijarruvalon ansiosta jarrutus havaitaan helpommin esimerkiksi näkyvyyden ollessa huono. Lisäksi jonossa ajettaessa keskijarruvalo näkyy edelläajavien autojen läpi ja yli. Keskijarruvalon on todettu vähentävän peräänajoja.

Jarrujen varoitusvalo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoneuvon mittaristossa on jarrujen varoitusvalo. Sillä on henkilöautoissa kaksi tehtävää: se toimii käsijarrun kytkemisen merkkivalona sekä ilmaisee jarrunesteen liian vähäisen määrän. Kuorma-autossa sama valo varoittaa paineilmajarrujen liian alhaisesta paineesta ja käsijarrun kytkemisestä. Jarrujen varoitusvalo ei toimi samaan aikaan ajoneuvon takajarruvalojen kanssa.

  • Rantala, Jouko: Auto- ja kuljetusalan erikoistumisoppi 3: Sähkölaitteet. Otava, 1999. ISBN 951-1-13232-6.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]