Jarruneste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pääsylinteri ja jarrunestesäiliö.

Jarruneste on hydraulineste,[1] jota käytetään ajoneuvoissa siirtämään jarrupolkimeen kohdistettu voima jarrusatulan mäntään tai jarrusylinteriin. Jarrumäntä puristaa jarrupaloja jarrulevyyn tai vastaavasti jarrukenkiä jarrurumpuihin, joka aiheuttaa jarrutustapahtuman renkaiden ja tien välillä. Jarrunesteeltä vaaditaan korkeaa kiehumispistettä ja kokoonpuristumattomuutta vaihtelevissa lämpötiloissa.

Laatuluokitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaikaiset hydrauliikkaöljyt täyttävät jarrunesteeltä vaadittavat ominaisuudet. Yleisimmät käytössä olevat jarrunestelaadut ovat DOT 3, DOT 4, DOT 4-LV (Low Viscosity), DOT 5 ja DOT 5.1.

Uudempien autojen ABS- ja ESP-jarrujärjestelmiin suositellaan usein alemman viskositeetin DOT 4-LV:n tai DOT5.1:n mukaista jarrunestettä, mikä takaa jarrujärjestelmän paremman vasteen jarrujen vielä ollessa kylmät.[2] DOT 3:n, 4:n ja 5.1:n mukaiset jarrunesteet ovat glykolipohjaisia, ja ne sitovat itseensä kosteutta (vettä).

DOT 5 on näistä ainoa silikonipohjainen neste ja sitä ei voi sekoittaa muiden jarrunestelaatujen kanssa, eikä se yleensä sovellu tavanomaisiin ajoneuvoihin. DOT 5-neste ei sido itseensä vettä, joten se on yleisesti käytetty esimerkiksi armeijan ajoneuvoissa, joissa huoltovälit voivat olla hankalat toteuttaa. DOT 5 on suosittu kilpakäytössä, sillä tällöin ajoneuvoissa ei yleensä ole jarrutehostinta ja jarrunesteeltä vaaditaan erittäin hyviä ominaisuuksia.

Ominaisuuksien vertailu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarrunestestandardit määrittelevät jarrunesteille vähimmäissuorituskyvyn, eli mm. kiehumispisteen kuivana (tuore jarruneste), kiehumispisteen märkänä (vettä imenyt jarruneste) ja maksimiviskositeetin. Yleisesti voisi todeta, että mitä suurempi DOT-luokitus, sen suorituskykyisempää (laadukkaampaa) jarruneste on.

Jarrunesteiden standardin mukaiset vaatimukset[2]
Laatuluokitus Kiehumispiste, kuiva (C) Kiehumispiste, märkä (C) Viskositeetti
DOT 4 Min 230 C Min 155 C Max 1800 cSt
DOT 4-LV Min 250 C Min 165 C Max 750 cSt
DOT 5.1 Min 260 C Min 180 C Max 900 cSt

Jarrunesteen vaihto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarruneste on vaihdettava ensisijaisesti ajoneuvovalmistajan suosituksen mukaisesti (yleinen vaihtovälisuositus on 2 vuotta) tai muussa tapauksessa jos se on muuttunut alkuperäisestä ruskehtavaksi. Glykolipohjaiset jarrunesteet sitovat itseensä kosteutta, mikä huonontaa niiden ominaisuuksia ja aiheuttaa jarrujärjestelmässä korroosiota. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää vaihtaa jarrunesteet säännöllisesti.

  1. Jarrunesteet autokave.fi. Autokave. Viitattu 17.9.2023.
  2. a b Jarruneste, jarrujärjestelmän ydin www.bremboparts.com. Arkistoitu 11.10.2018. Viitattu 11.10.2018.