Jaime Roldós Aguilera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jaime Roldós Aguilera (5. marraskuuta 194024. toukokuuta 1981) oli Ecuadorin presidentti 1979–1981. Hänen kuolemansa lento-onnettomuudessa kesken presidenttikauden on antanut aihetta salaliittoteorioihin.

Roldós opiskeli oikeutiedettä ja sosiaalitieteitä  Guayaquilin yliopistossa. 37-vuotiaana hän asettui presidenttiehdokkaaksi ja voitti vaalit toisella kierroksella.[1] Hän oli nuorin Etelä-Amerikassa koskaan valittu presidentti[2].

Roldós oli naimisissa CPF-puolueen johtaja Assad Bucaramin veljentyttären kanssa. Ensimmäisessä vaalikampanjoissaan hän hyödynsi suhdettaan Bucaramiin, mutta presidentinvaalien toisella kierroksella hän irrottautui Buaramin varjosta. Valintansa jälkeen hän päätyi eri linjoille Bucaramin hallitseman parlamentin kanssa.[3] Tämä esti häntä saamasta monia uudistuksia läpi lainsäädännössä.[4]

Lyhyellä presidenttikaudellaan Roldós perusti kansallisen kehityspankin, käynnisti lukutaito-ohjelman, rakennutti uusia kouluja ja puhelinlinjoja ja pyrki saamaan öljyvarat kansalliseen hallintaan.[5]

Roldós kuoli lento-onnettomuudessa vaimonsa ja seurueensa kanssa.[5][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. La Junta ecuatoriana a la segunda ronda electoral.
  2. Hoge, Warren: Siviilikierros Ecuadorissa. (Aliokirjoitus.) Helsingin Sanomat, 21.5.1979, s. 2. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Jaime Roldós Aguilera Encyclopedia Britannica. Viitattu 7.2.2016.
  4. a b Ecuadoran leader dies in plane crash NY Times. Viitattu 7.2.2016.
  5. a b Jaime Roldós Biografias y Vidas. Viitattu 7.2.2016. (espanjaksi)