JLPT

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

JLPT on lyhenne sanoista Japanese Language Proficiency Test. Se on japania opiskeleville ulkomaalaisille suunnattu Japanin opetushallituksen vuodesta 1984 alkaen järjestämä maksullinen japanin kielikoe. Kokeen on voinut suorittaa myös Suomessa vuodesta 2005 lähtien, tarkempia tietoja antaa Japanin Suomen suurlähetystö. Kokeessa japanin osaamista arvioidaan viidellä eri vaikeustasolla (N5-N1), joista helpoin on taso 5 ja vaativin taso 1 (uudistettu vuonna 2010). N tasojen nimessä tarkoittaa sekä "new" että "nihongo" (japanin kieli). Koe pidetään vuosittain joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina maailmanlaajuisesti ja sen hinta Suomessa on vuodesta 2010 lähtien 35 € (taso 5), 40 € (taso 4), 45 € (taso 3), 50 € (taso 2) ja 55 € (taso 1). Ilmoittautumisia otetaan vastaan elokuusta syyskuuhun.

Uudistettu testi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2009 asti tasoja on ollut neljä, mutta 2010 astuu voimaan viides taso. Uusi taso on laadittu, koska vaikeusaste 2. ja 3. testin välissä on ollut monien mielestä liian suuri.

  • Taso 1: Sama kuin alkuperäinen taso 1, testi testaa kuitenkin jatkossa uudistuneempaa aineistoa
  • Taso 2: Sama kuin alkuperäinen taso 2
  • Taso 3: Alkuperäisten tasojen 2 ja 3 välissä
  • Taso 4: Sama kuin alkuperäinen taso 3
  • Taso 5: Sama kuin alkuperäinen taso 4

JLPT-tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koe koostuu seuraavista kolmesta kokonaisuudesta: Merkit ja sanasto (文字・語彙 moji, goi), kuullun ymmärtäminen (聴解 choukai) ja luetun ymmärtäminen sekä kielioppi (読解・文法 dokkai, bunpou). Kaikissa tasoissa maksimipisteet ovat 400, ja ne jakautuvat merkkeihin ja sanastoon 100 pistettä, kuullun ymmärtämiseen 100 pistettä sekä luetunymmärtämiseen ja kielioppiin 200 pistettä.

Taso 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N5, on kokeista helpoin. Se sopii aloittelijoille, jotka osaavat perusfraaseja sekä ymmärtävät yksinkertaista kirjoitettua japania. Tason läpäisemiseksi on osattava lisäksi seuraavat asiat: 100 kanjia ja n. 800 sanaa. Tason läpäisyyn suositellaan 150 tunnin suoritettuja japanin opintoja, mutta vähemmälläkin voi päästä läpi. Tason 5 koe kestää 105 minuuttia, jotka jakautuvat eri kokonaisuuksiin seuraavasti: Merkit ja sanasto 25 minuuttia, kuullun ymmärtäminen 30 minuuttia ja luetunymmärtäminen sekä kielioppi 50 minuuttia. Tason maksimipisteistä tarvitaan 60 % kokeen läpäisemiseksi.

Taso 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N4, on kokeista toiseksi helpoin. Se sopii aloittelijoille, jotka kykenevät kommunikoimaan japaniksi yksinkertaisissa jokapäiväisissä keskusteluissa sekä ymmärtävät kieliopin perusteita ja helppoa kirjoitettua japania. Tason läpäisemiseksi on osattava lisäksi seuraavat asiat: 300 kanjia ja n. 1500 sanaa. Tason läpäisyyn suositellaan 300 tunnin suoritettuja japanin opintoja. Tason 4 koe kestää 140 minuuttia, jotka jakautuvat eri kokonaisuuksiin seuraavasti: Merkit ja sanasto 30 minuuttia, kuullun ymmärtäminen 35 minuuttia ja luetunymmärtäminen sekä kielioppi 70 minuuttia. Tason maksimipisteistä tarvitaan 60 % kokeen läpäisemiseksi.

Taso 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N3, on melko haastava. Vuonna 2010 tulleen uudistuksen mukaan tämä taso on vaikeusasteeltaan edellisten tasojen 2. ja 3. välissä. Testi sopii keskitason opiskelijoille, jotka tuntevat jo melko paljon kielioppia ja eniten käytettyjä kanjeja. Tason läpäisemiseksi on osattava lisäksi seuraavat asiat: 650 kanjia ja n. 3750 sanaa. Tason läpäisyyn suositellaan 450 tunnin suoritettuja japanin opintoja. Tason 3 koe kestää 140 minuuttia, jotka jakautuvat eri kokonaisuuksiin seuraavasti: Merkit ja sanasto 30, kuullun ymmärtäminen 40 ja luetunymmärtäminen sekä kielioppi 70 minuuttia. Tason maksimipisteistä tarvitaan 60 % kokeen läpäisemiseksi.

Taso 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N2, on jo melko vaikea. Se sopii keskitason opiskelijoille, jotka ymmärtävät jo vaikeampaa kielioppia sekä kanjeja, voivat ottaa osaa suurimpaan osaan jokapäiväisistä keskusteluista sekä osaavat lukea kirjoitettua japania melko sujuvasti. Tason läpäisemiseksi on osattava lisäksi seuraavat asiat: 1 000 kanjia ja n. 6 000 sanaa. Tason läpäisyyn suositellaan 600 tunnin suoritettuja japanin opintoja. Tason 2 koe kestää 155 minuuttia, jotka jakautuvat eri kokonaisuuksiin seuraavasti: Merkit, sanasto, luetunymmärtäminen ja kielioppi 105 minuuttia, kuullun ymmärtäminen 50 minuuttia. Tason maksimipisteistä tarvitaan 60 % kokeen läpäisemiseksi.

Taso 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N1, on tasoista vaikein. Se sopii edistyneille opiskelijoille, jotka osaavat kaikki yleisessä käytössä olevat kanjit ja edistynyttä kielioppia, ja jotka osaavat japania liiketoiminta- ja yliopistotasoisesti. Tason läpäisemiseksi on osattava lisäksi seuraavat asiat: 2 000 kanjia ja n. 10 000 sanaa. Tason läpäisyyn suositellaan 900 tunnin suoritettuja japanin opintoja. Tason 1 koe kestää 170 minuuttia, jotka jakautuvat eri kokonaisuuksiin seuraavasti: Merkit, sanasto, luetunymmärtäminen ja kielioppi 110 minuuttia, kuullun ymmärtäminen 60 minuuttia. Tason maksimipisteistä tarvitaan 70 % kokeen läpäisemiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]