Isole Tremiti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isole Tremiti
Näkymä San Nicolan saarelle
Näkymä San Nicolan saarelle

Isole Tremiti

Koordinaatit: 42°07′00″N, 15°30′00″E

Valtio  Italia
Alue Apulia
Maakunta Foggia
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 3,18[1] km²
Väkiluku (2021) 451[2]
 – Väestötiheys 141,91 as./km²


Kartta saarista.

Isole Tremiti on kunta Foggian maakunnassa Apulian alueella Italiassa. Kunta käsittää Tremitin saariryhmän Adrianmerellä. Saarelta on lauttayhteys Termolin kaupunkiin. Kesän sesonkiaikana lauttayhteys on myös muun muassa Viesteen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntaan kuuluu viisi saarta: San Nicola, San Domino, Cretaccio, Capraia ja Pianosa. Saarista kaksi on asutettuja, San Nicola ja San Domino. San Nicolan saari on hallinnollinen keskus, vaikka suurin osa asuukin San Dominon saarella.[3] Pianosan saari sijaitsee n. 20 kilometrin päässä muista saarista. Saaret ovat osa Garganon kansallispuistoa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren talous perustuu turismiin, kalastukseen ja maatalouteen.[4] Turismi painottuu kesäkaudelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana saariryhmä tunnettiin nimellä Trimerus. Saari toimi karkotuspaikkana roomalaisten aikana. Keskiajalla San Nicolan saarella sijainnut Santa Maria a Maren luostari kukoisti ja hallitsi saariryhmää. 1200-luvulla luostari omisti maata Biferno-joelta Traniin. Vuonna 1334 merirosvot hyökkäsivät luostariin surmaten munkit. Sen jälkeen luostarin merkitys väheni ja saari joutui lopulta osaksi Napolin kuningaskuntaa. Luostari suljettiin vuonna 1783 ja saarille perustettiin rangaistusiirtola, jolloin saarista tuli jälleen karkotuspaikka. Luostarin rauniot ovat vieläkin nähtävillä. Saarella oli muun muassa vangittuna Sandro Pertini fasistihallinon aikana.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]