Iowa Northern Railway

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iowa Northern Railway (AAR-lyhenne: IANR) on Yhdysvalloissa Iowan osavaltiossa toimiva yksityinen Class III -luokan rautatieyhtiö. Toiminta alkoi vuonna 1984, kun Iowa Northern Railway osti Manlyn ja Cedar Rapidsin välillä kulkevan rautatien joka oli päätynyt vuonna 1980 radan varrella olevien viljayhtiöiden omistukseen Chicago, Rock Island & Pacific -yhtiön tehtyä konkurssin. Radan pituus on 163 mailia ja sen on alun perin rakentanut Burlington, Cedar Rapids & Northern Railroad 1870-luvulla. Vuodesta 2003 lähtien Iowa Northern on hoitanut liikennöinnin myös Waterloon ja Oelweinin välisellä 23 mailin sivuradalla, jonka omistaa D&W Railroad. Iowa Northernin pääkonttori sijaitsee Cedar Rapidsissa. Sen lisäksi yhtiöllä on palvelutoimisto Greenessä. Iowa Northern on Sabinin perheen omistuksessa ja pääjohtajana on Daniel Sabin.

Iowa Northern kuljettaa pääasiassa viljaa, etanolia, DDG-tuotteita, kemikaaleja, lannoitteita, elintarvikkeita, ja John Deere -maatalouskoneita. Yhtiöllä on Mason Cityn pohjoispuolella Manlyssa oma etanoliterminaali, jossa se varastoi ja välittää etanolia itä- ja länsirannikon öljynjalostamoille. Yhtiöllä on myös konepaja Bryantin ratapihalla Waterloossa vetureiden huoltoja ja pieniä saneerauksia varten.

Yhtiöllä on yli 90 vakituista työntekijää. He eivät ole järjestäytyneet ammattilittoihin, vaan palkoista ja työehdoista sovitaan yhtiön ja työntekijöiden kesken.

Yhdysliikenneasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennöinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö liikennöi vakituisesti 24 tuntia päivässä ja 7 päivää viikossa koko rataverkollaan 2-7 järjestelyjunan voimin. North Job -vuoro hoitaa liikennettä radan pohjoisosassa ja South Job -vuoro eteläosassa. Oelwein Job hoitaa liikennettä Waterloon ja Oelweinin välillä ja Manly Switcher hoitaa järjestelytyöt Manlyn etanoliterminaalissa. Liikennemäärät ovat kasvaneet vuoden 1984 12 000 vuosittaisesta vaunukuormasta yli 40 000 vaunukuormaan vuonna 2006, ja jatkaa voimakasta kasvuaan johtuen lähinnä etanolintuotannon kasvusta yhtiön markkina-alueella. Junien keskinopeus radalla oli vuonna 1984 vain noin 10 mailia tunnissa (n. 15km/h), vuonna 2006 se oli kolminkertaistunut keskimäärin 30 mailiin tunnissa. Manlyn ja Cedar Rapidsin välillä junien suurin sallittu nopeus on 50 mailia tunnissa ja Oelweinin radalla 25 mailia tunnissa.

  • North Job toimii päivittäin kolmessa vuorossa, vuorot alkavat 07:00, 15:00, ja 23:00
  • South Job toimii päivittäin kahdessa vuorossa, vuorot alkavat 19:00 ja 03:00
  • Oelwein Job toimii päivittäin yhdessä vuorossa ja vuoro alkaa joko 06:00 tai 11:00
  • Manly Switcher toimii sunnuntaita lukuun ottamatta päivittäin klo. 06:30 alkavassa vuorossa

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetureina on käytettynä hankittuja dieselvetureita:

Omia tavaravaunuja on noin 500 ja ne ovat kaikki viljankuljetusvaunuja.

Aiheesta lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]