Ineps

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

INEPS (International Network of Productive Learning Projects and Schools) on vuonna 1990 perustettu kansainvälinen produktiivisen oppimisen koulujen ja projektien verkosto.

INEPS pyrkii edistämään ja kehittämään produktiivista oppimista, jossa keskeistä on oppiminen aidoissa oppimisympäristöissä karttuvien kokemusten kautta. Erityisesti työpaikkoja hyödynnettään tällaisina oppimisympäristöinä. Verkosto tarjoaa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille mahdollisuuden jakaa ajatuksia, kokemuksia ja menetelmiä.

Verkostossa on jäseniä 15 Euroopan maasta sekä Yhdysvalloista.

INEPSin tavoitteet ovat:

  • kasvattaa nuorista rauhantahtoisia ja yhteistyökykyisiä keskinäisen kunnioituksen ja tasa-arvon hengessä.
  • kehittää ja levittää produktiivisen oppimisen filosofiaa ja sen vahvuuksia käytännön opetus- ja kasvatustoiminnan toteuttamiselle.
  • kehittää produktiivisen oppimisen metodologiaa ja käytäntöjä
  • vahvistaa yhteistyötä verkoston jäsenten kesken
  • järjestää tapaamisia, konferensseja ja seminaareja sekä julkaista kirjoja ja lehtisiä. Edellä mainittuihin tavoitteisiin pyritään kaikin mahdollisin keinoin, mukaan lukien moderni media.

Produktiivinen oppiminen tähtää yhtälailla yksilön roolin kehittymiseen yhteisössä kuin muutokseen itse yhteisössäkin. Prosessi toteutetaan aidoissa oppimisympäristöissä, ”tosielämän tilanteissa” (real-life situations).

Opettajan ja kasvattajan rooli prosessissa on toimia oppimisen fasilitoijana. (Produktiivisen oppimisen määritelmä (2. INEPSin kongressi Peniche, Portugali 1992)

Produktiivisessa oppimisessa korostuu koulun ja sitä ympäröivän yhteisön vuorovaikutus. Siinä yhdistyvät perusopetus ja ammatillinen orientaatio. Produktiivisessa oppimisessa pyrtään vahvistamaan käytännön ja teorian yhteyttä.

INEPS on perustamisensa jälkeen järjestänyt 26 kongressia vuoteen 2014 mennessä. Näistä kolme on pidetty Suomessa. (Kuopio 1996, Hämeenlinna 2003, Helsinki 2009). Ensimmäiset suomalaiset INEPS-verkoston jäsenet olivat eri puolilla maata toimineiden Omaura-luokkien opettajia ja kasvatustyöntekijöitä. Omauraopetuksen kokemusten perustalle vuonna 2006 syntyneen joustavan perusopetuksen (JOPO) opettajat ovat sittemmin osallistuneet toimintaan. Vuonna 2014 Berliinissä järjestettyyn kongressiin osallistui Suomesta myös useita ammatillisen koulutuksen sekä opettajien koulutuksen asiantuntijoita.

INEPS on lisäksi järjestänyt vuosina 1994 -2011 yhdeksän nuorisokongressia eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2000 nuorisokongressi pidettiin Kuopiossa ja Jyväskylässä. Sen teemana oli vesi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]