Immanuel Tremellius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Immanuel Tremellius
Immanuel Tremellius.PNG
Henkilötiedot
Syntynyt 1510
Ferrara, nykyinen Italia
Kuollut 9. lokakuuta 1580)
Sedan, nykyinen Ranska

Immanuel Tremellius (1510 Ferrara9. lokakuuta 1580) oli italianjuutalainen kristityksi kääntynyt oppinut, joka tunnettiin heprean osaamisestaan.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Immanuel Tremellius syntyi Ferrarassa vuonna 1510 juutalaiseen perheeseen ja sai juutalaisen kasvatuksen. Hän kuitenkin kääntyi kristityksi, minkä sanotaan olleen seurausta kardinaali Reginald Polen ja Marcantonio Flaminion opetuksista. Pietari Marttyyri Vermiglin vaikutus sai hänet pian liittymään uskonpuhdistuksen riveihin. Tremelliuksesta tulikin uskonpuhdistuksen ajatusten aktiivinen propagoija. Lähdettyään Italiasta hän vieraili Saksassa ja Englannissa, missä hän oli läheisissä yhteyksissä arkkipiispa Thomas Cranmeriin ja Matthew Parkeriin. Hän myös elätti itseään jonkin aikaa opettamalla hepreaa Cambridgessä. Kuningas Edvard VI:n kuoltua Tremellius palasi Saksaan, missä hän opetti hepreaa Hornbachissa ja Heidelbergissä. Tämän jälkeen hänet kutsuttiin Sedaniin heprean oppituolin haltijaksi. Sedanissa hän kuoli vuonna 1580.[1]

Hänen pääteoksensa oli latinankielinen raamatunkäännös heprean ja syyrian kielistä. Viisiosainen Vanha testamentti julkaistiin Frankfurt am Mainissa vuosina 1575-1579, Lontoossa 1580 ja useina myöhempinä painoksina. Hän myös käänsi Jean Calvinin katekismuksen hepreaksi vuonna 1551 ja laati kaldean ja syyrian kieliopin vuonna 1569.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Strong ja John McClintock: Tremellius, Emmanuel McClintock and Strong Biblical Cyclopedia. 1880. https://www.biblicalcyclopedia.com. Viitattu 25.6.2019. (englanniksi)
  2. Crawford Howell Toy ja Joseph Jacobs: TREMELLIUS, JOHN IMMANUEL: Jewish Encyclopedia. 1906. http://www.jewishencyclopedia.com. Viitattu 25.6.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]