Ilmakiekko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peli käynnissä

Ilmakiekko on kahden pelaajan pelattava peli, jossa on tarkoituksena tehdä maaleja vastapelaajan maaliin.

Välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmakiekon pelaamiseen tarvitaan ilmakiekkopöytä, kaksi mailaa ja kiekko.

Tyypillinen ilmakiekkopöytä koostuu suuresta, kitkattomasta pelipinnasta, sitä ympäröivästä pelivälineiden pöydältä putoamisen estävästä suojakaiteesta, sekä kaiteessa olevista maaliraoista pöydän molemmilla puolilla. Pöydän päätyjen takana ja alapuolella on yleensä kiekon palauttaja. Lisäksi pöydissä on usein jonkinlaista koneistoa, joka saa ilman kohoamaan pelipinnassa olevista raoista, tarkoituksena kitkan vähentäminen ja pelinopeuden kasvattaminen. Joissakin pöydissä koneistoa kartetaan valmistus- ja huoltokustannuksien vuoksi. Tällaiset pöydät eivät ole varsinaisesti ilmakiekkopöytiä, mutta nekin yleensä käsitetään sellaisiksi.

Kiekot ovat yleensä noin senttimetrin paksuisia ja halkaisijaltaan useita senttejä leveitä muovilevyjä.

Mailat muodostuvat laakeasta kiekkoa muistuttavasta levystä, johon on kiinnitetty yksinkertainen kahva. Yleisimmät mailat muistuttavat pientä muovista sombreroa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molemmat pelaajat seisovat pöydän vastakkaisilla puolilla. Toinen pelaaja aloittaa lyömällä kiekkoa mailallaan kohti vastustajaansa. Pelaajat lyövät kiekkoa niin kauan, kunnes se menee toisen pelaajan maaliin tuoden näin vastakkaiselle pelaajalle yhden pisteen. Maalin päästänyt pelaaja on oikeutettu syöttämään. Peli jatkuu, kunnes toinen pelaaja saavuttaa seitsemän pistettä. Useimmissa pöydissä on myös aikaraja, jonka saavutettaessa peli lopetetaan automaattisesti. Jos aika loppuu, enemmän pisteitä saanut pelaaja voittaa. Jos molemmilla pelaajilla on saman verran pisteitä, tulee tasapeli.

Ilmakiekko on melko epämuodollinen peli ja säännöt yleensä sovitaan ennen pelin alkua. Seuraavat ovat yleisiä sääntöjä:

  • Pelaajat saavat lyödä kiekkoa vain mailallaan, ruumiinosat eivät saa olla kosketuksissa kiekkoon.
  • Pelaajat eivät saa laittaa mailaansa kiekon päälle.
  • Pelaajan maila ei saa ylittää omaa pelialuetta.

Myös seuraavia sääntöjä noudatetaan yleisesti epävirallisissa peleissä:

  • Jos kiekko putoaa pöydältä, sen noutanut pelaaja saa aloittaa.
  • Jos kiekon toista puolta pidetään parempana kitkattomuutensa vuoksi, on sallittua kääntää se ympäri, jos kiekko on kääntynyt kitkallisemmalle puolelle.
  • Jos automaattinen maalijärjestelmä ei tunnista tehtyä maalia, maalin päästäneen pelaajan tulee käsin laittaa kiekko omaan maaliin, jotta pistelasku korjaantuisi.

Kilpaileminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka vuosi pidetään vähintään yhdet ilmakiekon maalimanmestaruuskisat. Nämä tapahtuvat hyväksyy Yhdysvaltojen ilmakiekkoyhdistys, joka perustettiin vuonna 1978 pelin virallisten sääntöjen valvomiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ilmakiekko.