Ikaalisten vapaakirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ikaalisten vapaakirkko
Ikaalisten vapaakirkko
Ikaalisten vapaakirkko
Sijainti Poppelikatu, Vanhakauppala, Ikaalinen
Koordinaatit 61°46′16.8″N, 023°03′02.1″E
Seurakunta Ikaalisten Vapaaseurakunta
Suunnittelija Karl Sandelin
Materiaali puu
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ikaalisten Vapaakirkon talon rakennutti 1800-luvun lopussa tyttärelleen Hällfors-niminen Vatulan reservikomppanian upseeri. Talo on alusta alkaen palvellut Vapaakirkon rukoushuoneena. Talon piirustukset on laatinut tamperelainen Karl Sandelin vuonna 1892.[1] Talo sijaitsee niin kutsutun Vanhan Kauppalan tontilla numero 26 ja on eräs parhaiten säilyneistä Vanhan Kauppalan alkuperäisistä rakennuksista. Pohjaratkaisultaan L-kirjaimen muotoinen rakennus sijaitsee tonttinsa koillisnurkassa. Rakennuksessa on kolmiopääty kaikkiin suuntiin. Rakennuksen seinät ovat vaakalaudoitetut ja ullakkovyöhykkeet pystylautdoitetut. Ikkunoiden puitejako on kuusiruutuinen ja kussakin ullakkopäädyssä on pyöröikkuna. Räystästä kannattelevat koristeelliset tukipalkit. Talon kivijalka on tehty säännöllisiksi louhituista harmaakivistä.

Rakennuksen sisäosien keskeinen tila on kirkkosali. Salin sisäkatto on taitteinen. Salin seinäpinnat on jäsennelty pilasterein. Salissa on piirustusten mukaan ollut alun perin myös lehterit, mutta nämä on purettu jossain vaiheessa pois. Samoin vanha erillinen saarnatuoli on siirretty pois. Salin eteisen katto on telttamainen. Kirkkosalin sisustus vastaa pitkälti alkuperäistä, sen sijaan sen ohessa oleva asunto-osa on modernisoitu ja seinät levytetty.

Vapaakirkon rakennus sijaitsee Ikaalisten vanhan kauppalan alueella alueen tärkeimpiin kuuluvan puistokadun,[2] Poppelikadun varrella.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wanha Kauppala (Alueen kartta, klikkaa kohdetta nro 17) Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy. Viitattu 27.7.2014.
  2. Ikaalisten vanhan kauppalan alue ja Ikaalisten kirkonseutu Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  3. Ikaalisten vapaakirkko Ikaalisten Vapaakirkko. Viitattu 27.7.2014.