iPod nano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Ensimmäisen sukupolven valkoinen iPod nano telakassa

iPod nano on Applen suunnittelema ja markkinoima kannettava musiikkisoitin, joka julkaistiin 7. syyskuuta 2005.[1] Nanossa ei ole kiintolevyä, vaan se käyttää flash-muistia. Uusimman mallin soitin on saatavilla kahdeksan ja 16 gigatavun muistilla. Nano toistaa musiikin lisäksi podcasteja, äänikirjoja ja videota. Lisäksi siinä voi katsella valokuvia. Nano on Applen iPod-tuoteperheen keskimmäinen malli.

Ensimmäinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven nano julkaistiin 7. syyskuuta 2005. Siinä ei ollut kiintolevyä, vaan se perustui flash-muistiin jota oli saatavilla yhden, kahden ja neljän gigatavun muisteilla. Yhden gigatavun (240 kappaletta) iPod nanon suositushinta oli Suomessa (ilman Suomessa pakollista teostomaksua) 159 €, kahden gigatavun (500 kappaletta) nanon 209 € ja neljän gigatavun (1000 kappaletta) 269 €. Lisäksi nanoon mahtui 25 000 valokuvaa ja se toistaa musiikin lisäksi podcasteja ja äänikirjoja. Sen valmistus lopetettiin syyskuussa 2006.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven nano on 6,9 millimetriä paksu sekä sisältää 3,81 senttimetrin värillisen nestekidenäytön. Värivalikoimassa olivat valkoinen sekä musta. Siinä käytetään iPodista tuttua vieritysrullaa (Click wheel). Mitat ovat 8,9 × 4,1 × 0,69 cm ja painoa on 42 g.

Toinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen sukupolven (Product) Red iPod Nano

Apple julkaisi toisen sukupolven nanot 12. syyskuuta 2006. Toisen sukupolven nanon akkukestoa sekä näytön kirkkautta on parannettu, muistikapasiteettia kasvatettu ja myös värivaihtoehtoja tuli lisää. Nykyisissä nanoissa akkukesto on noin 24 tuntia ja sitä saa nyt myös kahdeksan gigatavun muistilla. Laitetta on saatavissa mustana, hopeana, vaaleansinisenä, vihreänä, pinkkinä ja punaisena, joista jälkimmäinen on (PRODUCT) RED -erikoismalli. Kaikkia malleja ei kuitenkaan saa samanvärisinä, nimittäin kaksigigaista saa vain hopeana, neligigaista muilla väreillä paitsi mustana, ja kahdeksangigaista mustana ja punaisena. Kahden gigatavun versio maksaa 159, neljän 209 ja kahdeksan 259 euroa. (PRODUCT) RED -nanot maksavat saman verran kuin tavalliset soittimet, mutta niiden hinnoista menee 10 Yhdysvaltain dollaria Global Funds -hyväntekeväisyysjärjestölle. Edellisistä iPodeista poiketen, toisen sukupolven iPod nanossa pystyy myös vaihtamaan akun itse.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen sukupolven nano on 9 cm pitkä, eli hieman pidempi kuin edeltäjänsä. Se painaa 40 g, on 40 mm leveä, ja 6,5 mm syvä. Siinä on 1,5 tuuman (n. 3,8 senttiä) nestekidenäyttö LED-taustavalolla. Sen kuori on kokonaan alumiinia ja sitä on muotoiltu enemmän iPod minin näkoiseksi.

Kolmas sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple päivitti 5. syyskuuta 2007 nanoa jälleen. Tämän sukupolven nanon uudistukset ovat QVGA-näyttö ja lyhyempi, leveämpi ja ohuempi ulkomuoto. Kolmannen sukupolven Nanolla voi soittaa videotiedostoja, kuten viidennen sukupolven iPod. Apple poisti valikoimasta 2-gigatavuisen version, uudelleen hinnoitteli 4-gigatavuisen 159 euroon ja 8-gigatavuisen 209 euroon. Käyttöliittymää on uusittu lisäämällä Cover Flow -selaustekniikka ja pelejä, jotka hyödyntävät Nanon ohjainta.

Kolmannen sukupolven musta iPod nano toistamassa videota

Neljäs sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen sukupolven iPod nano tuli myyntiin 9. syyskuuta 2008. Neljännen sukupolven iPodeja on saatavilla 8GB ja 16GB versioina. Toisin kuin kolmannen sukupolven mallit, neljännen sukupolven malli on kapeampi ja pidempi, ja muistuttaakin enemmän toisen sukupolven versiota sekä ulkomuodoltaan että väritykseltään. Neljännen sukupolven iPod nanossa on myös kiihtyvyysanturi, jonka ansiosta sen saa esimerkiksi soittamaan kappaleita satunnaisjärjestyksessä ravistamalla soitinta. Tämän lisäksi kääntämällä soitinta 90 astetta laitteen näyttö kääntyy kuten aiemmin esitellyssä iPod Touchissa. Neljännen sukupolven soitin on nano-tuoteperheen ohuin. Sitä on saatavana yhdeksässä kirkkaassa eri värissä.

Viides sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple julkaisi viidennen sukupolven iPod Nanon 9.9.2009 San Franciscossa. Uusi ominaisuuksina ovat uudenlainen ulkokuori, 2,2 tuuman näyttö, sekä myös video-kamera. iPod Nano pystyy kuvaamaan 640 x 480 videokuvaa, mutta stillkuvia ei voitu lisätä nanoon. Apple kertoi stillkuvien vaativan suurempia osia kuin videokuvaus, joten Apple valitsi videokuvauksen koska Nanon paksuutta ei haluttu lisätä. iPod nanoa on 9 eri väriä. Vaihtoehtoja on keltaisesta mustaan. Vaaleanpunaisessa iPod nanossa on ilmennyt teknisiä ongelmia. (lähde?)

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ladataan ja synkronoidaan USB 2.0 -liitännän kautta (ei FireWire-liitäntää)
  • Toimii Mac OS X:n ja Windows XP/Vistan/7 kanssa (tiedostojen siirto sidottu iTunes-ohjelmaan)
  • Akun toiminta-aika 24 tuntia (1. sukupolvessa 12 h) musiikkia kuunnellessa, 4 tuntia videota katsellessa
  • Latausaika noin 3 tuntia (1,5 tunnin pikalatauksella 80 % kapasiteetillä)
  • Paino: 36,8 grammaa

Kuudes sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple julkaisi kuudennen sukupolven iPod Nanon 1. syyskuuta 2010. Se sisältää paljon uusia ominaisuuksia, esimerkiksi tarkan neliönmuotoisen kosketusnäytön.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pienempi, matalaresoluutioisempi näyttö verrattuna aiempiin sukupolviin
  • Monikosketusta tukeva kosketusnäyttö
  • 24 tuntia musiikin toistoa yhdellä latauksella
  • Videoiden toistaminen ei ole tuettu

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apple Introduces iPod nano 7.9.2005. Apple. Viitattu 20.1.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta IPod nano.