ID3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ID3 on menetelmä, jolla liitetään erilaisiin musiikkitiedostoihin metatietoa, kuten esittäjä, kappaleen nimi, albumin nimi, musiikkilaji ym. ID3-standardista on olemassa kaksi epäyhteensopivaa versiota: ID3v1 ja ID3v2.

ID3:n alkuperäinen kehittäjä oli Eric Kemp alias "NamkraD", joka 1996 kehitti ID3v1:ta tukevan Studio3-soitto-ohjelman. MP3-tiedoston loppuun lisättiin 128 tavua dataa, josta varattiin 30 tavua esittäjälle, nimelle, kommentille ja albumin nimelle sekä 4 tavua julkistusvuodelle ja tavu musiikkityylille ennalta määritellystä listasta.[1] Kyseessä ei ollut minkään virallisen tahon standardi, mutta ID3-tunnisteiden tuki levisi nopeasti musiikkisoittimiin.

ID3v1:ssa oli merkittäviä puutteita, kuten nimien pituuden rajoitukset ja se, ettei se tukenut muita kuin latin1-merkistön merkkejä. ID3v2 suunniteltiin näiden puutteiden vuoksi 1998. Vaikka sillä on sama nimi, tekniikat eroavat merkittävästi toisistaan. ID3v2-tunniste sijaitsee yleensä tiedoston alussa, kenttiä on useampia, tiedostoon voi lisätä esimerkiksi linkin artistin kotisivulle, ja sovellus voi määritellä omia kenttiä. Standardista on julkaistu kolme versiota, ID3v2.2, ID3v2.3 ja ID3v2.4 1.11.2000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]