Hyrkanos II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyrkanos II oli juutalaisten ylin pappi vuosina 79 eaa.40 eaa. Hänen vanhempansa olivat Makkabien hallitsijasuvun kuningas Aleksanteri Jannaios ja Salome Aleksandra. Isän kuoleman jälkeen hallitsijana Aleksandra nimitti Hyrkanoksen seuraajakseen. Hyrkanos ehti hallita vain lyhyen ajan ennen kuin hänen veljensä Aristobulos II kaappasi vallan.

Herodes Suuren isä Antipatros liittoutui Hyrkanoksen kanssa, ja vuonna 63 eaa. Rooman suuri sotapäällikkö Pompeius päätti myös tukea Hyrkanosta tämän veljeä vastaan. Antipater ja Pompeius pitivät kummatkin Hyrkanosta heikkona hallitsijana, ja uskoivat että häntä olisi helpompi käyttää hyväksi kun Aristobulosta. Roomalaisten avustuksella Aristobulos syrjäytettiin ja Judea liitettiin Rooman valtakuntaan. Hyrkanosta ei kuitenkaan nimitetty Judean kuninkaaksi, vaan hän sai tyytyä ylimmän papin virkaan. Julius Caesar nimitti kuitenkin Hyrkanoksen Judean etnarkiksi. Todellinen valta oli kuitenkin Antipaterin käsissä.

Vuonna 40 eaa. Aristobuloksen poika Antigonos syrjäytti Hyrkanoksen parthialaisten avustuksella. Antigonos julistettiin Judean kuninkaaksi ja ylimmäksi papiksi. Antigonos antoi leikata Hyrkanoksen korvat pois jotta tämä ei voisi tulevaisuudessa päästä kuninkaaksi tai papiksi. Hyrkanos vietiin vangiksi Babyloniin, mutta hänet päästettiin palaamaan Jerusalemiin sen jälkeen kun Herodes oli päässyt Judean kuninkaaksi. Herodes ei kuitenkaan luottanut Hyrkanokseen, vaan antoi surmata tämän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Aleksanteri Jannaios
Jerusalemin ylin pappi
76 eaa. – 66 eaa.
Seuraaja:
Aristobulos II
  Edeltäjä:
Salome Aleksandra
Judean kuningas
67 eaa. – 66 eaa.
Seuraaja:
Aristobulos II
  Edeltäjä:
Salome Aleksandra
Judean etnarkki
63 eaa. – 40 eaa.
Seuraaja:
Antigonos