Hubble Ultra Deep Field

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hubble Ultra Deep Field

Hubble Ultra Deep Field (lyh. HUDF) on galaksienvälistä avaruutta esittävä kuva, joka otettiin avaruusteleskooppi Hubblella 3. syyskuuta 2003 ja 16. tammikuuta 2004 välisenä aikana. Kuvan himmeimmät kohteet ovat kaukaisia galakseja, joista tuleva säteily on punasiirtynyt voimakkaasti (suurin kuvasta mitattu galaksin punasiirtymä on 5,8) ja näkyvät siksi syvän punaisina. Etäisimpien kohteiden punasiirtymien perusteella voidaan sanoa, että kuvassa näkyy avaruutta noin 13 miljardin valovuoden matkalta, mikä tekee siitä syvimmälle maailmankaikkeuteen näkevän optisen alueen kuvan maailmassa.

Kuva on otettu Sulatusuunin tähdistön alueelta kohdasta, jossa ei ole juuri Linnunradan tähtiä ja jossa on siksi hyvä näkyvyys galaksienväliseen avaruuteen. Kuvan epookin 2 000,0 mukainen rektaskensio on 3 h 32 m 40,0 s ja deklinaatio −27° 47' 29". Kuvan sivun pituus vastaa 1/10 Kuun säteestä ja siinä näkyvän taivaan alueen pinta-ala on 11,5 neliökaariminuuttia.

Hubble Ultra Deep Field on muodostettu kahdella Hubble-teleskoopin kameralla (ACS ja NICMOS) otetuista yhteensä 800 erillisestä valotuksesta, joiden saamiseksi kuvassa näkyvää taivaan aluetta valotettiin yhteensä 15,8 vuorokautta. Kuvan ottamisen aikana avaruusteleskooppi ehti kiertää Maan 412 kertaa.

Tieteellinen arvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubble Ultra Deep Fieldin tieteellinen arvo liittyy ennen kaikkea galaksien evoluution tutkimukseen. Kuvassa näkyy suuri joukko eri värisiä ja muotoisia galakseja universumin eri ikäkausilta ja se tarjoaa yli 10 000 galaksin otoksellaan poikkeuksellisen hedelmällistä materiaalia varhaisten galaksien tutkimukselle. Samalla se tarjoaa myös materiaalia tähtien kehityksen tutkimukselle, sillä kuvassa näkyy runsaasti erilaisen metallisuuden galakseja. Suurin kuvaan liittynyt yllätys oli erittäin massiivisten galaksien (tunnetaan nimellä Big Babies) esiintyminen jo hyvin pian alkuräjähdyksen jälkeen, vain muutamien satojen miljoonien vuosien ikäisessä maailmankaikkeudessa. Kuvasta löydetty galaksi, joka tunnetaan nimellä HUDF-JD2, on ollut sittemmin intensiivisen tutkimuksen kohteena ja tarjoaa äärimmäisen nopealla tähdenmuodostuksellaan mielenkiintoisen haasteen vallitseville galaksien muodostumisen teorioille.

Paikka taivaalla, josta kuva on otettu

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hubble Ultra Deep Field.