Hit ’Em Up

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Hit ’Em Up”
2Pac & Outlawz
Kappaleen ”Hit ’Em Up” kansikuva
Vuoden 1996 bootleg-painoksen kansikuva
Kappaleen tiedot
 Albumilta Greatest Hits
 Julkaistu 4. kesäkuuta 1996
 Tyylilaji rap
 Kesto 05.15
 Levy-yhtiö Death Row, Interscope

Hit ’Em Up on Tupac Shakurin kappale, jossa vierailee hänen rap-ryhmänsä Tha Outlawz. Kappale löytyy "How Do You Want It" -singlen B-puolelta. Single julkaistiin vuonna 1996. Kappaleessa Tupac haukkuu useita itärannikon räppäreitä, mutta pääasiassa kappale on hyökkäys Tupacin entistä ystävää The Notorious B.I.G.:iä kohtaan. Hit ’Em Upin tuotti pitkään Tupacin musiikkia tuottanut Johnny "J". Kappaleessa käytetään samplea Dennis Edwardsin kappaleesta "Don't Look Any Further".

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupac alkoi vihata The Notorious B.I.G.:iä ja Sean Combsia koska arveltiin, että nämä tiesivät asiasta etukäteen, mutta eivät varoittaneet, kun Tupacia ammuttiin ja hänet ryöstettiin New Yorkissa 30. marraskuuta 1994. Tupac haukkuu kappaleessa myös Combsin Bad Boy Records -levy-yhtiötä sekä BIGin ystäviä Lil' Kimiä ja Junior M.A.F.I.A. -rap-ryhmää.

Säkeistöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen säkeistön esittää 2Pac, toisen Hussein Fatal, kolmannen 2Pac, neljännen Yaki Kadafi ja viidennen E.D.I. Mean. Fraasi "take money", jota toistetaan kappaleen läpi taustalla on pilailua Junior M.A.F.I.An hitistä, "Get Money"sta. Lisäksi "Don't Look Any Further" samplea käytettiin myös "Get Money"n remixissä, "Gettin Money"ssa.

Kappale kohdistuu myös Mobb Deepiin sekä Chino XLään. Jay-Z oli myös haukkumisen kohteena, mutta Tha Outlawzin Hussein Fatal vakuutti Tupacin siitä, että Jay oli ollut neutraali riidan suhteen, joten loukkaukset Jayta kohtaan poistettiin. Kappaleen alkuperäisessä julkaisematomassa versiossa loukkaukset kuitenkin esiintyvät.

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kriitikot syyttivät Tupacia liian pitkälle menemisestä, koska kappaleessa Tupac väitti, että hän harrasti seksiä Notorious B.I.G.:in vaimon, laulaja Faith Evansin kanssa. Kappaletta kritisoitiin myös Länsi- ja Itärannikon välisen hip hop -riidan kiihdyttämisestä. Jälkiviisaasti on myös sanottu, että se olisi ollut käännekohta, joka aiheutti tapahtumat, jotka vaativat Tupacin ja Notorious B.I.G.:in henget. Tupac torjui kritiikin, jonka mukaan hän oli vienyt perinteisen hip hop -riidan todella vaaralliseksi. XXL-lehti valitsi kappaleen kaikkien aikojen "dissauskappaleeksi" eli haukkumiskappaleeksi.

The Notorious B.I.G. vastasi humoristisesti Tupacin väitteisiin BIGin vaimon kanssa makaamisesta kappaleessa "Brooklyn's Finest". Kappaleessa hän sanoo: "if Faith had twins, she'd probably have two Pacs / Get it? Tu... pacs." Mobb Deep vastasi kappaleella "Drop a Gem On 'Em" ja Chino XL nimettömällä kappaleella, jota ei koskaan julkaistu. Kappale käytti samplea Notorious B.I.G.:in kappaleesta Who Shot Ya? ja mollasi Tupacia hänen elämänsä vaikeuksista, kuten hänen äitinsä crackriippuvuudesta ja Tupacin vankilareissusta vuonna 1995.

Cover-versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räppäri Eminem teki kappaleen "Quitter", jossa haukuttiin entistä House of Pain räppäriä Everlastia. Kappaleen puolessa välissä taustamusiikki vaihtuu Hit ’Em Upin taustaan ja Eminem räppää samankaltaisella tyylillä kuin Tupac kappaleessaan. Kappale julkaistiin vain White label -levyllä, eikä sitä koskaan julkaistu kaupallisesti. Kappale on mahdollista löytää ja ladata Vertaisverkko-ohjelmilla.

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideossa Tupac räppää valkoisessa huoneessa Outlawzin kanssa ja taustalla on TV-ruutuja, jotka näyttävät kuvaa Tupacista itsestään, Sean Combsista ja Notorious B.I.G.:stä. TV-ruuduissa näkyy muun muassa, kun Tupac varastaa rahaa Combsin Bad Boy Recordsilta. Videossa itsessään näkyy parodiahahmoja BIGistä, Combsista ja Lil' Kimistä. Joissain kohdissa Tupac ja Outlawzin jäsenet ovat mustassa huoneessa, jonka takaseinässä on luodinreikiä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hit 'Em Up