Hideto Matsumoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hideto Matsumoto ( 松本秀人 , 13. joulukuuta 19642. toukokuuta 1998), joka tunnetaan paremmin nimellä hide, oli japanilainen visual kei -muusikko. Hän tuli tunnetuksi Japanissa suositun X Japan -yhtyeen johtavana kitaristina.

X Japanin hajottua vuonna 1997 hide alkoi panostaa enemmän toiseen projektiinsa, jonka nimi vaihtui pelkästä hidestä hide with Spread Beaveriksi. Spread Beaverin kanssa hide alkoi työstää kolmatta levyään, joka ei kuitenkaan ehtinyt valmistua hiden elinaikana. Oman projektinsa ohella hide kuului myös amerikkalais-japanilaiseen yhteistyöyhtyeeseen nimeltä Zilch, johon kuuluivat hiden lisäksi Ray McVeigh, Paul Raven sekä Joey Castillo.

Tämän kaiken lisäksi hide nautti melkoista suosiota myös sooloartistina. Hän toimi sekä vokalistina, kitaristina että lauluntekijänä.

2. toukokuuta 1998 hide löytyi kovan ryyppyillan päätteeksi kylpypyyhkeellä vessan ovenkahvaan hirttäytyneenä. Hän oli hädin tuskin elossa ambulanssin saapuessa ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Joidenkin lähteiden mukaan kuolema olisi ollut vahinko, mutta poliisit julkistivat kuoleman syyksi itsemurhan. Hänen viimeistä matkaansa tuli katsomaan arviolta 50 000 fania, joiden vuoksi poliisin oli tehtävä paljon erikoisjärjestelyjä. Ainakin kolme fania suorittivat samanlaisen itsemurhan niin kuin hide, vaikka Yoshiki, X Japanin rumpali/pianisti, toivoi, ettei kukaan seuraisi hideä. Fanien tuomista kukista muodostui yli kaksi kilometriä pitkä jono.

Yoshiki perusti hiden kunniaksi museon hiden kotikaupunkiin, Yokosukaan. The hide museum avasi ovensa hiden kuoleman toisena vuosipäivänä, 2. toukokuuta vuonna 2000. Museossa oli esillä monia hiden vanhoja esiintymisasuja, kitaroita sekä henkilökohtaisia tavaroita. Museo suljettiin 25. syyskuuta 2005, ja väitetään, että sen ei ollut tarkoitus olla toiminnassa viittä vuotta pidempään.

Yhtyetoiminnan lisäksi hide teki myös tehnyt elokuvan Tusk-nimisen miehen kanssa. 'Seth et Holth' elokuva on tyyliltään erikoinen ja kertoo pääasiassa hidestä ja Tuskista, jotka ovat elokuvassa enkeleitä.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsumoto syntyi 13. joulukuuta 1964. Paikkana oli St Joseph's sairaala Midorigaokassa, joka sijaitsee Yokosukassa, Japanissa. Hänen vanhempansa olivat kumpikin vaatesuunnittelijoita.

Lapsuudessaan hide ei ollut kovin puhelias eikä ollut koulussa suosittu, päinvastoin. Häntä kiusattiin runsaan ylipainonsa vuoksi, ja hän joutui kärsimään painonsa vuoksi paljon. Hänestä tuli sulkeutunut, ja hänen vanhempansa lähettivät hänet kuukaudeksi Amerikkaan yksityiskouluun tarkoituksenaan tehdä pojastaan kansainvälinen ja kartuttaakseen hänen kielitaitoaan (hide oli käynyt englannintunneilla viisivuotiaasta lähtien). Kertomansa mukaan hide itse ei muistanut tuosta matkasta muuta, kuin että ei pessyt itseään kuukauteen, koska ei osannut käyttää amerikkalaista kylpyhuonetta, ja että kaikki oli suurta USA:ssa.

Noin 14 vuoden ikäisenä hide alkoi kiinnostua rock-musiikista, ja hiukan myöhemmin hän näki kuvan yhtyeestä nimeltä KISS ja kiinnostui soittimista, meikeistä sekä muista rock-musiikkiin liittyvistä asioista. KISSillä oli myöhemmin suuri vaikutus hiden musiikkiin.

Koulussa hideä alettiin kutsua nimellä 'Gibson' hänen kitaransa merkin mukaan. Hide tunnetaan nykyisin paremmin Fernandes MG -sarjan kitaroista, esim. MG-145S. Hän alkoi vähitellen hyödyntää kitaristintaitojaan ja perusti vuonna 1981 yhtyeensä Saber Tiger. Yhtyeessä hän otti itselleen taiteilijanimensä Hide. Yhtye oli melko suosittu hiden kotikaupungissa. Yhtye kuitenkin hajosi jatkuvien henkilövaihdosten myötä vuonna 1987. Tällöin hide päätti lähteä kampaajakouluun ja jättää unelmansa tulla muusikoksi. Hän muutti taiteilijanimensä ensimmäisen kirjaimen pieneksi vasta X Japanin aikoina.

Myöhemmin saman vuoden alkupuolella hide sai puhelun nuorukaiselta nimeltä Yoshiki, joka oli X-nimisen yhtyeen johtaja. Yoshiki ja hide olivat tavanneet jo aiemmin eräissä juhlissa, joissa Yoshiki oli jo pyytänyt hideä liittymään kitaristiksi X:ään. Tuolloin hide ei ollut suostunut, olihan hän Saber Tigerin johtohahmo ja pääkitaristi. Nyt, ST:n hajottua Yoshiki pyysi hideä uudelleen liittymään X:ään ja tällä kertaa hide suostui. Hänestä tuli X:n virallinen jäsen alkukeväällä 1987.

Alussa X ei menestynyt kovin hyvin soittaessaan öisin klubeilla, mutta sitten Yoshiki päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja perustaa oman levy-yhtiön EXTASY RECORDSin (1992). Ensimmäinen levy Vanishing Vision ilmestyi 1988, ja yhtye nousi uskomattomaan suosioon, mutta X:n kohtalo sinetöitiin vasta Blue Blood -levyn julkaisun jälkeen vuonna 1989, kun siitä tuli Japanin suosituin yhtye.

Vuonna 1993 hide päätti lähteä soolouralle. Hänen ensimmäinen soololevynsä, Hide Your Face menestyi; fanit tunnistivat hiden X:stä (hide oli yksi yhtyeen suosituimpia jäseniä), ja levy meni hyvin kaupaksi. Tässä vaiheessa X muutti nimensä X Japaniksi, ettei yhtyettä sekoitettaisi samannimiseen losangelesilaiseen punk-yhtyeeseen X. X Japan sai nyt myös uuden basistin, Heathin, ja piti pientä taukoa. Tänä aikana hide ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, vaan perusti oman tuotantoyhtiön, LEMONedin. X Japanin ollessa yhä tauolla hän julkaisi toisen levynsä, Psyencen Spread Beaverin kanssa, ja esiintyi Seth et Holth -elokuvassa, jonka itse kirjoitti.

Tauon jälkeen 1996 X Japan julkaisi viidennen levynsä, Dahlian. Kuitenkin vuonna 1997 yhtye teki päätöksen hajoamisesta, sillä keväällä -97 vokalisti Toshi ilmoitti, ettei pystynyt enää laulamaan Yoshikin tunteikkaita lauluja. X Japan hajosi virallisesti 22.9.1997. Viimeinen konsertti oli nimeltään The Last Live, ja se pidettiin 31.12.1997.

X Japanin jälkeen hide jatkoi soolouraa Spread Beaverin kanssa. Hänellä oli myös toinen yhtye, Zilch, joka oli hiden yritys tehdä musiikkiaan tunnetuksi Amerikassa. Ikävä kyllä suunnitelmat kaatuivat tragediaan, ennen kuin yhtye ehti saavuttaa läpimurtoa Amerikassa. hide ja Yoshiki myös suunnittelivat kokoavansa X Japanin uudelleen vuonna 2000 niin, että hide olisi kitaransoiton lisäksi myös laulanut Toshin osuudet, mutta haaveet uudesta X:stä kuolivat hänen mukanaan.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. toukokuuta vuonna 1998 hide palasi kotiinsa humalassa yön juhlinnan jälkeen ja kävi nukkumaan. Jonkin ajan päästä hiden naisystävä tuli asuntoon ja löysi hiden hirttäytyneenä pyyhkeellä ovenkahvaan. Ambulanssin saapuessa hide oli jo vaipunut koomaan. Vaikka hide toimitettiin sairaalaan mahdollisimman nopeasti, hän ei selvinnyt matkasta. Hänet julistettiin virallisesti kuolleeksi klo 8.52 Japanin aikaa.

Faneille hiden kuolema oli suuri järkytys, ja siitä liikkui fanien keskuudessa monia spekulaatioita. Aluksi arveltiin yleisesti hiden tehneen itsemurhan, mutta itsemurhaan ei nähty olevan mitään syytä. Jälkeensä hide ei jättänyt minkäänlaista viestiä, hänellä oli loistelias ura, ja hän oli valmistelemassa monia uusia asioita. Siksi pääteltiin, että hiden kuolema olisi ollut vahinko. Spekulaatioiden mukaan hide olisi humalassa tahtonut pilailla naisseuralaisensa kustannuksella tai vaihtoehtoisesti tehnyt lihasrentoutusharjoitusta. Poliisit kuitenkin julistivat syyksi itsemurhan. 3 hiden fania tekivät ns. copycat suiciden, eli tappoivat itsensä samalla lailla kuin hide.

Kukaan ei osannut odottaa hiden kuolemaa. Vuoden 1998 piti olla hidelle suuri ja tuottelias vuosi. Hautajaisiin saapui yli 50 000 fania, jotka odottivat kuuliaisesti vuoroaan jonossa jättääkseen hyvästit hänelle valkoisen ruusun kera. Fanit jopa auttoivat hautajaispaikan siivoamisessa.

Spread Beaver julkaisi viimeisen, kesken olleen albuminsa, Ja,Zoon hiden kuoleman jälkeen. Muitakin levyjä on tehty hiden muistolle, kuten Yoshikin kokoama Tribute Spirits.

Nykyään on todistettu että hidellä on myös poika. Huhujen mukaan hiden pojan nimi on Takenori Matsumoto.lähde?

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • EYES LOVE YOU (5.8.1993)
 • 50% & 50% (5.8.1993)
 • DICE (21.1.1994)
 • TELL ME (5.8.1993)
 • MISERY (24.6.1994)
 • Beauty & Stupid (12.8.1996)
 • Hi-Ho/Good-Bye (18.12.1996)
 • ROCKET DIVE (28.1.1998)
 • Pink Spider (13.5.1998)
 • ever free (27.5.1998)
 • HURRY GO ROUND (21.10.1998)
 • TELL ME with Spread Beaver (9.1.2000)
 • In Motion (10.7.2002)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]