Henry Thomas Colebrooke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Thomas Colebrooke, Henry Weekesin veistämä rintakuva vuodelta 1837.

Henry Thomas Colebrooke (15. kesäkuuta 1765 Lontoo10. maaliskuuta 1837) oli englantilainen orientalisti.

Henry Thomas Colebrooke oli Gattonin 2. baronetin George Colebrooken kolmas poika. Hänet koulutettiin kotona, ja jo 15-vuotiaana hän oli huomattavan edistynyt antiikintutkimuksessa ja matematiikassa. Colebrooke asui 12–16-vuotiaana Ranskassa.

Vuonna 1782 Colebrooke nimitettiin kirjuriksi Intiaan. Noin vuosi saapumisensa jälkeen hänestä tuli tilinpitäjien lautakunnan jäsen Kalkuttaan. Hänet siirrettiin 1789 Purnean piirikuntaan kartoittamaan alueen resursseja. Vuonna 1795 hän julkaisi raportin Remarks on the Husbandry and Commerce of Bengal, jossa hän kannatti Britannian ja Intian välistä vapaakauppaa.

Asuttuaan Intiassa 11 vuotta Colebrooke aloitti sanskritin opiskelun. Hän sai tehtäväkseen kääntää suuren hindujen lakien kokoelman, joka oli William Jonesin aloittama monumentaalinen hindulainsäädännön tutkielma. Hän käänsi kaksi perintölakia koskevaa tutkielmaa Mitacshara of Vijnaneshwaran ja Dayabhaga of Jimutavahanan nimikkeen Law of Inheritance alle.

Vuonna 1805 Arthur Wellesley nimitti hänet hindulainsäädännön ja sanskritin professoriksi Fort Williamin collegeen. Kalkutassa asuessaan hän kirjoitti sanskritin kieliopin (Sanskrit Grammar, 1805), artikkeleita hindujen uskonnollisista seremonioista ja esseen Veda-kirjoista (Essay on the Vedas, 1805), joka oli merkittävä englanninkielinen tutkimus aiheesta. Hän palasi Englantiin 1814. Hän oli Royal Asiatic Society -seuran puheenjohtaja.

Hänen poikansa Sir T.E. Colebrooke julkaisi postuumisti isästään elämäkerrallisen esseen 1873 osaksi uusintapainosta Colebrooken esseekokoelmasta Miscellaneous Essays.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.