Helsingin poliisisoittokunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin poliisisoittokunta esiintymässä Georg Malmsténin johdolla Vanajan Autotehtaan uuden tehdasrakennuksen avajaisissa vuonna 1957.

Helsingin poliisisoittokunta on 43 muusikosta koostuva yli 70 vuoden ikäinen sinfoninen puhallinorkesteri. Se edustaa poliisia musiikin välityksellä eri tapahtumissa niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin ja on tunnettu erityisesti monipuolisuudestaan. Konserteissa kuullaan sinfonisen puhallinmusiikin lisäksi niin kansanmusiikkia, jazzia, rockia kuin poppia ja lastenmusiikkiakin. Konserttien lisäksi orkesteri ja sen pienyhtyeet esiintyvät poliisin ja sen sidosryhmien tilaisuuksissa.

Helsingin poliisisoittokunta perustettiin vuonna 1947 edistämään poliisin ja kansalaisten välistä vuorovaikutusta. Ensimmäisessä kokoonpanossa oli 14 muusikkoa, jotka esittivät muun muassa wieniläisvalsseja, oopperamusiikkia, suomalaista konserttimusiikkia ja marsseja. Soittokunnalla on ollut alkuvuosista asti nimekkäitä kapellimestareita, kuten Georg Malmstén, Arthur Fuhrmann, Petri Juutilainen ja Esko Heikkinen. Vuodesta 2012 ylikapellimestarina on toiminut Sami Ruusuvuori.

Helsingin poliisisoittokunnan toiminnassa ennalta estävä työ on ollut tärkeässä osassa koko sen toiminnan ajan. Koko orkesterin voimin esitetään vuosittain yli sata valistuskonserttia ympäri Suomea eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Pienyhtyeet Nallekopla ja Leijonapartio esiintyvät alakouluissa sekä päiväkodeissa. Kutsu poliisi 112 -konserteissa teemoina ovat liikennekäyttäytyminen, kiusaaminen ja muut lapsia koskettavat aiheet.

Yläkoululaisille poliisisoittokunta esittää Pidä huolta! -valistuskonsertteja. Niissä teemoina ovat kiusaaminen, sosiaalinen media, seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja päihteet. Vuonna 2019 Helsingin poliisisoittokunta konsertoi Etelä-Suomen alueella yli 11 000 nuorelle Pidä huolta! -konserttien merkeissä.

Helsingin poliisisoittokunta kiertää konsertoimassa säännöllisesti koko Suomen alueella ja tekee yhteistyötä kaikkien Suomen poliisilaitosten kanssa. Soittokunta on konsertoinut Euroopassa muun muassa Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa. Soittokunta on vuosien saatossa levyttänyt useita äänitteitä ja on saanut kunnian kantaesittää lukuisia suomalaisia teoksia, säveltäjinä muun muassa Marzi Nyman, Timo Forsström, Pessi Levanto, Jukka Linkola ja Timo Alakotila.

Helsingin poliisisoittokunnan järjestämät lapsille ja nuorille suunnatut konsertit tavoittivat vuonna 2019 lähes 26 000 kuulijaa. Poliisisoittokunnan ja sen pienyhtyeiden konsertit tavoittivat yhteensä noin 51 000 kuulijaa. Kuulijamäärä on jopa enemmän kuin useilla Suomen kaupunginorkesterilla.[1]

Koko 43-henkisen puhallinorkesterin lisäksi Helsingin poliisisoittokunta pitää sisällään pienempiä kokoonpanoja:

  • Nallekopla
  • Leijonapartio
  • Vaskikvintetti
  • Puhallinkvintetti
  • Salonkiorkesteri
  • Bilebändi
  • Waskiseitsikko

Orkesteri perustettiin vuonna 1946 harrastuspohjalta, mutta jo 1947 sen soittajiksi alettiin hakea puolustusvoimien kouluttamia sotilassoittajia, jotka koulutettiin poliisitehtäviin. Soittokunnan tehtäväksi muodostui järjestää henkilöstölle "kipeästi kaivattuja viihdytys- ja valistustilaisuuksia".

Ensimmäisessä kokoonpanossa oli 14 soittajaa, ja se soitti muun muassa wieniläisvalsseja, oopperamusiikkia ja suomalaista konserttimusiikkia sekä marsseja.

Laajasti Helsingin poliisisoittokunnan historiasta löydät poliisisoittokunnan nettisivuilta https://poliisisoittokunta.fi/historiaa/.

Orkesterin johtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Helsingin Poliisisoittokunta | Helsingin poliisisoittokunta poliisisoittokunta.fi. Viitattu 14.3.2020.